• Kontrast strony

Hufiec Pracy 15-4 w Ostrowie Wielkopolskim
W ostrowskiej jednostce zakończył się I etap konkursu ”Najsprawniejszy w zawodzie – kucharz”. W tym roku przystąpiło do niego 13 uczestników Hufca Pracy 15-4. Eliminacje odbywały się w dniach od 11 lutego do 4 marca 2022 roku w firmach gastronomicznych od lat współpracujących z kadrą Ochotniczych Hufców Pracy w zakresie kształcenia zawodowego młodzieży. Konkurs składał się z dwóch części: teoretycznej i praktycznej. Zadaniem uczestników było rozwiązanie testu składającego się z trzydziestu pytań zamkniętych oraz samodzielne przygotowanie dania wyznaczonego lub zaakceptowanego przez komisję konkursową. Każdy z nich przygotował co najmniej jedno danie obiadowe. Wśród nich znalazły się takie perełki, jak: polędwica drobiowa w sosie grzybowym podana z aksamitkami i kapustą zasmażaną, łosoś na twarożku z pieczonymi ziemniakami, roladki drobiowe nadziewane brokułem i polane białym sosem, z ryżem i marchewką gotowaną czy filet drobiowy w puszystej panierce zapiekany z warzywami i mozzarellą, serwowany z pieczonymi ziemniakami i surówką z kapusty pekińskiej. W menu konkursowym pojawiły się również pierogi z białym serem i ziemniakami, które z uwagi na obecną sytuację zostały przemianowane na „ukraińskie” oraz placki ziemniaczane podane na wiele sposobów. Nie zabrakło również delicji dla miłośników słodyczy, czyli deseru czekoladowo-lodowego fondat czy też zdrowych słodkości, których reprezentantami były desery: jogurtowo-owocowy czy z serka mascarpone, mango i nasion chia. Część praktyczna nie sprawiła uczestnikom najmniejszego problemu, a jej poziom był bardzo wyrównany. Wszystkie potrawy były pyszne, pięknie udekorowane i estetycznie podane, a o zwycięstwie zadecydowały wyniki części teoretycznej. Laureatkami konkursu zostały Marta Kołodziej, Oliwia Szukalska i Julianna Głowacka. Dwie pierwsze będą reprezentowały jednostkę w kolejnym etapie konkursu.

Tekst: Ewa Suska
Zdjęcia: Jolanta Płócienniczak

2022_03_NKOW2
2022_03_NKOW2
2022_03_NKOW3
2022_03_NKOW3
2022_03_NKOW4
2022_03_NKOW4
2022_03_NKOW5
2022_03_NKOW5
2022_03_NKOW6
2022_03_NKOW6
2022_03_NKOW7
2022_03_NKOW7

Hufiec Pracy 15-1 w Kaliszu
W dniu 15 marca 2022 roku w stołówce szkolnej w Kaliszu odbyła się cześć praktyczna hufcowego etapu konkursu „Najsprawniejszy w zawodzie – kucharz”. Składał się on z dwóch części. Pierwsza teoretyczna odbyła się w siedzibie Hufca Pracy 15-1 w Kaliszu. Przystąpiło do niej 4 uczestników kaliskiej jednostki uczących się w klasie III Szkoły Branżowej I Stopnia w zawodzie kucharz. Mieli oni za zadanie rozwiązać test wiedzy składający się z 40 pytań. Do rywalizacji w części praktycznej przystąpiły dwa dwuosobowe zespoły. Tym razem młodzież przygotowywała danie obiadowe, na które składały się kotlet schabowy z ziemniakami oraz zestaw surówek. Nad prawidłowym przebiegiem konkursu czuwała komisja, w której skład weszli: przewodnicząca, właścicielka stołówki szkolnej pani Aneta Karpińska oraz członkowie Komendant Hufca Pracy pani Iwona Mikołajczyk i st. wychowawca pani Aldona Szmajdzińska. Uczestnicy wykazali się dobrym przygotowaniem oraz dużym zaangażowaniem podczas wykonywania zadań. W rywalizacji w części praktycznej zwyciężył zespół w składzie Andżelika Pogorzelec i Patrycja Dziubińska. Będą one reprezentowały jednostkę podczas wojewódzkiego etapu konkursu. Na zakończenie zmagań młodzież z rąk Komendant Hufca Pracy pani Iwony Mikołajczyk otrzymała nagrody rzeczowe oraz dyplomy.

Tekst: Justyna Michalak
Zdjęcia: Aldona Szmajdzińska



Hufiec Pracy 15-18 w Turku
W dniu 14 marca 2022 roku w siedzibie Hufca Pracy 15-18 w Turku odbył się I etap konkursu „Najsprawniejszy w zawodzie – kucharz”. W przedsięwzięciu udział wzięło pięcioro uczestników. Zgodnie z regulaminem byli to uczniowie ostatnich klas szkoły branżowej. Celem konkursu było: sprawdzenie wiedzy i umiejętności młodzieży przed przystąpieniem do egzaminów zawodowych, zapoznanie się z przebiegiem i organizacją egzaminów kwalifikacyjnych, a także wdrożenie zdrowej rywalizacji. Uczestnicy rozwiązywali test składający się z 25 pytań dotyczących wiedzy gastronomicznej oraz zatrudnienia i działalności gospodarczej. Komisja w składzie: instruktor praktycznej nauki zawodu pani Halina Łajdecka, Komendant Hufca Pracy pan Zenon Grzelak oraz wychowawcy pani Alina Miklas i pani Katarzyna Wudarska po sprawdzeniu testów i podliczeniu punktów wyłoniła najlepszy zespół w składzie Daria Kubiak i Klaudia Kaczmarek, które otrzymały największą liczbę punktów. Będą one reprezentować jednostkę w etapie wojewódzkim konkursu.

Tekst: Katarzyna Wudarska
Zdjęcie: Alina Miklas

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.