• Kontrast strony

Hufiec Pracy 15-2 w Krotoszynie
Dnia 26 lutego 2021 roku uczestnicy Hufca Pracy 15-2 w Krotoszynie przystąpili do zmagań w ramach konkursu „Najsprawniejszy w zawodzie - kucharz”. Przedsięwzięcie zostało przeprowadzone dla tegorocznych absolwentów szkół branżowych współpracujących z jednostką. Jak co roku, dzięki przychylności Dyrektor Zespołu Szkół Specjalnych w Krotoszynie pani Doroty Walczak, konkurs przeprowadzono w pracowni gastronomicznej tejże placówki pod czujnym okiem przewodniczącego komisji konkursowej instruktora praktycznej nauki zawodu pana Ryszarda Ziajki. Konkurs miał na celu sprawdzenie wiedzy i umiejętności kucharzy – uczestników Hufca Pracy 15-2 w Krotoszynie. Przedsięwzięcie miało również wyłonić 2 najlepszych, którzy będą reprezentować jednostkę podczas etapu wojewódzkiego konkursu. Konkurs zorganizowano dwuetapowo, a dostosowując przebieg konkursu do panującej sytuacji pandemicznej, młodzież pracowała indywidualnie przy stanowiskach gastronomicznych. Po przywitaniu uczestników przez Z-cę Komendanta panią Iwonę Łuczak i zapoznaniu ich z wszelkimi wymogami formalnymi i BHP, uczestnicy napisali test sprawdzający poziom ich wiedzy teoretycznej z zakresu gastronomii. Po zakończeniu tej części konkursu rozpoczęły się przygotowania do realizacji zadania praktycznego. Tegoroczne zadanie polegało na wykonaniu 3 zestawów potraw składających się z kotleta de volaille z ziemniakami purree oraz surówki z pora. Wszystkie uczestniczki doskonale poradziły sobie zarówno z wykonaniem testu, jak i zadania praktycznego, w związku z czym po upływie regulaminowego czasu na wykonanie zadania komisja konkursowa podsumowała przedsięwzięcie. Zwyciężczynią konkursu została Karolina Bargenda ze Szkoły Branżowej I stopnia w Odolanowie, II miejsce zajęła Oliwia Sibiak ze Szkoły Branżowej I stopnia w Kobylinie, natomiast III miejsce zajęła Patrycja Sieńko również z Kobylina. Uczestniczki otrzymały dyplomy i nagrody w formie bonów podarunkowych, które zostały sfinansowane przez Wielkopolską Wojewódzką Komendę OHP w Poznaniu.

Hufiec Pracy 15-18 w Turku
W dniu 24 marca 2021 roku w Restauracji Turkovia pana Macieja Kucala odbyło się rozstrzygnięcie I etapu konkursu „Najsprawniejszy w zawodzie - kucharz". Praktyczne zmagania konkursowe poprzedziła część teoretyczna, polegająca na rozwiązaniu testu zawierającego 30 pytań z zakresu gastronomii, jak również zasad bezpieczeństwa i higieny pracy. Do konkursu przystąpiły cztery uczestniczki - uczennice klasy III Branżowej Szkoły I stopnia w Turku, kończące w bieżącym roku szkolnym naukę zawodu. Po rozwiązaniu testu młodzież przystąpiła do części praktycznej konkursu, w której głównym zadaniem było przygotowanie zupy cebulowej, roladek w sosie własnym z ziemniakami puree oraz surówki z kapusty włoskiej. Komisja w składzie: pracodawca-właściciel lokalu pan Maciej Kucal oraz wychowawcy pani Alina Miklas i pani Katarzyna Wudarska w trakcie rywalizacji zwracali uwagę na przygotowanie produktów oraz ich odpowiednie zabezpieczenie. Istotna była również współpraca podczas wykonywania potraw oraz utrzymywanie ładu i porządku na stanowisku pracy. Po zakończeniu części praktycznej zadaniem uczestników była prezentacja przygotowanych potrawy. Po upływie regulaminowego czasu na wykonanie zadania, komisja konkursowa podsumowała całość przedsięwzięcia. Tegorocznymi zwyciężczyniami konkursu gastronomicznego został zespół w składzie: Gabriela Synenko i Martyna Pękacz. Uczestniczki otrzymały nagrody w formie bonów podarunkowych. Konkurs przebiegał z zachowaniem reżimu sanitarnego.


Hufiec Pracy 15-4 w Ostrowie Wielkopolskim
W dniu 24 marca 2021 roku w ostrowskim Hufcu Pracy 15-4 zakończył się hufcowy etap konkursu „Najsprawniejszy w zawodzie - kucharz”. Eliminacje trwały od 17 lutego do 17 marca i odbywały się w zakładach pracy szkolących tegorocznych absolwentów w zawodzie. Konkurs składał się z części teoretycznej i praktycznej. Pytania testowe dotyczyły treści związanych z kwalifikacjami zawodowymi, bezpieczeństwem i higieną pracy oraz prowadzeniem działalności gospodarczej. W części praktycznej każdy uczestnik musiał samodzielne wykonać wyznaczone zadanie. Wśród przygotowanych przez młodzież potraw znalazły się m.in.: polędwiczki w sosie borowikowym, łosoś zapiekany w płatkach migdałowych, carpaccio czy szarlotka na ciepło z lodami. Czołowe lokaty uzyskały: I miejsce Nikola Walotka, II Anna Maik i III Julia Kaczmarek. Laureatki II i III miejsca wyłoniono poprzez ustną dogrywkę.

2021 03 NWZKOW

Ośrodek Szkolenia i Wychowania 15-28 w Próchnowie
W dniu 13 kwietnia 2021 roku w Ośrodku Szkolenia i Wychowania 15-28 w Próchnowie odbyło się podsumowanie konkursu „Najsprawniejszy w zawodzie – kucharz”. Uczestnicy mieli za zadanie wykonać test sprawdzający wiedzę i umiejętności z zakresu kwalifikacji właściwych dla tego zawodu. Test składał się z 40 pytań i został oceniony przez komisję konkursową, w której w skład weszli: kierownik internatu pani Katarzyna Tybiszewska, instruktor praktycznej nauki zawodu pani Bernadeta Jaśkowiak oraz starszy wychowawca pan Ryszard Maliszewski. Celem głównym rywalizacji było sprawdzenie poziomu przygotowania kończącej w roku 2021 cykl kształcenia młodzieży do zewnętrznych egzaminów kwalifikacyjnych. Pierwsze miejsce w konkursie zajął Klaudiusz Bonikowski, który będzie reprezentował Ośrodek Szkolenia i Wychowania w Próchnowie na szczeblu wojewódzkim.

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.