• Kontrast strony

Hufiec Pracy 15-1 w Kaliszu
W dniu 9 marca 2022 roku w pracowni gastronomicznej Zespołu Szkół Zawodowych im. Zesłańców Sybiru w Kaliszu odbyła się cześć praktyczna hufcowego etapu konkursu „Najsprawniejszy w zawodzie – cukiernik”. Składał się on z dwóch części. Pierwsza teoretyczna odbyła się w siedzibie Hufca Pracy 15-1 w Kaliszu. Przystąpiło do niej 15 uczestników z jednostki, uczących się zawodu cukiernik w klasie III Szkoły Branżowej I Stopnia. Mieli oni za zadanie rozwiązać test wiedzy składający się z 40 pytań. Następnie do rywalizacji w części praktycznej przystąpiły cztery dwuosobowe zespoły. Zadaniem młodzieży było upieczenie rogalików drożdżowych z marmoladą, wykończonych cytrynową glazurą. Nad prawidłowym przebiegiem konkursu czuwała komisja, której przewodniczącą została nauczyciel Zespołu Szkół Zawodowych pani Anna Kuśnierz oraz członkowie komisji Komendant Hufca Pracy pani Iwona Mikołajczyk i st. wychowawca pani Małgorzata Dzikowska. Uczestnicy wykazali się dobrym przygotowaniem oraz dużym zaangażowaniem podczas wykonywania zadań. W rywalizacji w części praktycznej zwyciężył zespół w składzie Yevheniia Tskitishvili i Oliwia Gawłowicz. Laureatki będą reprezentowały jednostkę podczas wojewódzkiego etapu konkursu. Na zakończenie cukierniczych zmagań młodzież z rąk Komendant Hufca Pracy pani Iwony Mikołajczyk otrzymała nagrody rzeczowe oraz dyplomy.

Tekst: Justyna Michalak

2022 03 NCKL2

Hufiec Pracy 15-4 w Ostrowie Wielkopolskim
Cukiernicy z Ostrowa Wielkopolskiego sprawdzili swoje kwalifikacje zawodowe. 16 marca 2022 roku nastąpiło podsumowanie i wręczenie nagród laureatom hufcowego etapu konkursu „Najsprawniejszy w zawodzie – cukiernik”, który miał miejsce zakładzie cukierniczym w Ostrowie Wielkopolskim. Uczestnicy rywalizowali zarówno w teorii, jak i praktyce. Część teoretyczna trwała 60 minut i przeprowadzona została w formie testu składającego się z 40 pytań zamkniętych. Można było uzyskać po punkcie za każde. Następnie młodzież otrzymała zadanie praktyczne wyznaczone przez członków komisji, które polegało na sporządzeniu muffin czekoladowych. Właściwe warunki, narzędzia i produkty służące do przeprowadzenia części praktycznej zapewnił zakład pracy. Przy ocenie wykonania zadania praktycznego komisja konkursowa kierowała się następującymi kryteriami: stosowanie zasad organizacji pracy, bezpieczeństwa i higieny, przepisów przeciwpożarowych, kolejność i poprawność wykonywanych czynności, wygląd zewnętrzny gotowych muffin oraz walory smakowe i umiejętność zaprezentowania przygotowanego deseru. Za zadanie praktyczne można było otrzymać maksymalnie 30 punktów. Po przeprowadzeniu konkursu nastąpiło omówienie pytań i zadań oraz podanie właściwych odpowiedzi. Zwycięzcami zostali Nikola Adamczak i Łukasz Skolarski, którzy będą reprezentowali Hufiec Pracy w wojewódzkim etapie rywalizacji. Udział w zmaganiach umożliwił uczestnikom sprawdzenie swojej wiedzy i umiejętności zawodowych oraz był doskonałą formą przygotowania do egzaminów czeladniczych. Po zmaganiach konkursowych doradca zawodowy z Młodzieżowego Centrum Kariery udzielił tegorocznym absolwentom porad dotyczących poruszania się po rynku pracy.

Tekst: Jolanta Płócienniczak
Zdjęcia: Ewa Suska

2022_03_NCOW
2022_03_NCOW
2022_03_NCOW2
2022_03_NCOW2

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.