Carving w krajach dalekiego wschodu uważany jest za sztukę. Ostatnimi laty ta metoda zdobienia zyskuje coraz większą popularność, a swoich sił zaczyna próbować coraz więcej osób. Carving to nic innego, jak wycinanie z owoców i warzyw rozmaitych kształtów, dzięki czemu idealnie sprawdzają się one w roli dekoracji konkretnego dania czy całego stołu.
Z możliwości pozyskania nowych umiejętności skorzystali uczestnicy z Ośrodka Szkolenia i Wychowania w Niechanowie oraz młodzież ze środowiska lokalnego. Kluczową rolę w rzeźbieniu pełni zestaw specjalnych noży o różnych kształtach ostrza. Dzięki nim można wykonywać precyzyjne cięcia i żłobienia oraz tworzyć ciekawe kształty z warzyw i owoców.
Wprowadzeniem do szkolenia było przedstawienie historii carvingu, pokazanie podstawowych narzędzi wraz z omówieniem ich zastosowania, dobór odpowiednich surowców oraz możliwości przechowywanie gotowych prac.
Uczestnicy pod czujnym okiem prowadzącej wspólnie uczyli się i tworzyli dekoracje z papryczek, pora i cebuli, przygotowywali szyszki z marchewki, różę z cukinii, a także dekoracje w arbuzie.
Na zakończenie szkolenia powstały piękne, kolorowe i smakowicie wyglądające prace z owoców i warzyw. Uczestnicy szkolenia z chęcią, ciekawością i zaangażowaniem brali udział w zajęciach, wykorzystując swoją cierpliwość, dokładność i kreatywność.
Opiekę nad organizacją szkolenia objęło Młodzieżowe Centrum Kariery w Niechanowie.
Tekst i zdjęcia: Joanna Adamczewska