• Kontrast strony

W warsztatach szkolenia praktycznego Ośrodka Szkolenia i Wychowania 15-28 w Próchnowie odbył się finał Wojewódzkiego Konkursu „Najsprawniejszy w zawodzie – kucharz”. Wydarzenie miało miejsce w dniu 6 kwietnia 2022 roku. W zmaganiach praktycznych rywalizowało pięć zespołów reprezentujących: Hufiec Pracy 15-2 w Krotoszynie, Hufiec Pracy 15-19 w Słupcy, Hufiec Pracy 15-44 w Śremie, Ośrodek Szkolenia i Wychowania 15-4 w Niechanowie oraz Ośrodek Szkolenia i Wychowania 15-5 w Chraplewie. Zespoły zostały wyłonione w części teoretycznej konkursu, która odbyła się online w dniu 22 marca. Uczestnicy mieli za zadanie wykonać zestaw obiadowy składający się ze zraza drobiowego duszonego z sosem warzywnym, kaszy na sypko oraz surówki z kapusty pekińskiej. Na przygotowanie dań drużyny miały 120 minut. Konkurs przebiegał pod czujnym okiem komisji, w skład której wchodzili: Instruktor praktycznej nauki zawodu Pani Bernadeta Jaśkowiak, Właścicielka restauracji Pani Hanna Kubacka, Finalista programu „Master Chef” Pan Mateusz Krojenka oraz Koordynator Zespołu ds. Kształcenia Wychowania Wielkopolskiej Wojewódzkiej Komendy Ochotniczych Hufców Pracy w Poznaniu Pan Sławomir Zaprzałka. W ocenie komisja brała pod uwagę organizację stanowiska pracy, wykonanie potraw oraz walory smakowe. Ostatnim elementem konkursu była degustacja, w której uczestniczyli również Burmistrz Miasta i Gminy Margonin Pan Janusz Piechocki oraz Kierownik Ośrodka Szkolenia i Wychowania w Próchnowie Pan Zbigniew Behrendt.

Ostateczną klasyfikację ustalono po zliczeniu wyników z etapów teoretycznego i praktycznego konkursu. Ostateczna klasyfikacja przedstawia się następująco: miejsce I zdobyły uczestniczki Hufca Pracy w Słupcy Zuzanna Zielińska i Aleksandra Walczak, II przypadło uczestniczkom Hufca Pracy w Śremie Jolancie Rozmiarek i Patrycji Krauze, natomiast III zajęła uczestniczka Hufca Pracy w Krotoszynie Julia Nabzdyk. Wyróżnieni zostali: uczestnicy Ośrodka Szkolenia i Wychowania w Chraplewie Oskar Chwirot i Kacper Nowak oraz uczestnicy Ośrodka Szkolenia i Wychowania w Niechanowie Patryk Łaz i Wojciech Pawłowski. Po zakończeniu konkursu uczestnicy otrzymali atrakcyjne nagrody, które mogą wykorzystać do rozwoju zainteresowań kulinarnych. Gratulujemy wszystkim zawodnikom zapału i zaangażowania włożonych w sztukę gotowania oraz życzymy dalszego rozwoju.

2022_04_FWKK2
2022_04_FWKK2
2022_04_FWKK3
2022_04_FWKK3
2022_04_FWKK4
2022_04_FWKK4
2022_04_FWKK5
2022_04_FWKK5
2022_04_FWKK6
2022_04_FWKK6
2022_04_FWKK7
2022_04_FWKK7
2022_04_FWKK8
2022_04_FWKK8
2022_04_FWKK9
2022_04_FWKK9
2022_04_FWKK10
2022_04_FWKK10
2022_04_FWKK11
2022_04_FWKK11

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.