17 stycznia uznawany jest za Światowy Dzień Pizzy. Dla większości Włochów pizza jest narodowym symbolem kuchni. Piekarze pizzy z Neapolu w tym dniu mają pół dnia wolnego w związku z tym świętem. W Polsce ten przysmak cieszy się również popularnością, chociaż znacznie odbiega od włoskiego specjału.
W środowe popołudnie uczestnicy Ośrodka Szkolenia i Wychowania w Szamocinie pod opieką instruktorka praktycznej nauki zawodu – Pani Edyty Kurjanowicz zrobili pizze. Na początku młodzież zapoznała się z przepisem, sposobem wykonania oraz wybrała składniki, z którymi chcą wykonać przysmak. Następnie uczestnicy zarobili ciasto, a kiedy wyrosło, dodali składniki i upiekli przysmak z różnymi dodatkami. Wspólna konsumpcja była doskonałą okazją do rozmów na temat włoskiej kultury i kuchni.
– Cieszę, się, że dziś przypada dzień pizzy i robiliśmy na praktyce mój ulubiony przysmak. Wykonałam sama sosy, które wszystkim bardzo smakowały – powiedziała Kornelia – uczennica klasy II Szkoły Branżowej I stopnia.
Tekst i zdjęcia: Natalia Ptakowska