Ośrodek Szkolenia i Wychowania 15-5 w Chraplewie
W dniu 29 czerwca 2023 roku w Ośrodku Szkolenia i Wychowania w Chraplewie obchodzony był Światowy Dzień Czekolady.
Młodzież wzięła udział w słodkich warsztatach kulinarnych, w których efekcie powstały pyszne babeczkowe brownie oraz truskawki w czekoladzie. Dodatkowo uczestnicy przygotowali czekoladowe kawy. Było słodko i zabawnie, a jednocześnie młodzi ludzie się zintegrowali.
Po zakończeniu warsztatów uczestnicy zaprosili kolegów i kadrę chraplewskiego Ośrodka Szkolenia i Wychowania na degustację czekoladowych pyszności. Wszystkim udzieliły się dobre humory, a Pani Kierownik zadeklarowała, że od teraz Święto Czekolady zostanie wpisane na stałe w kalendarz jednostki!
Zajęcia zostały zorganizowane w ramach Akcji Lato z OHP we współpracy z Młodzieżowym Centrum Kariery w Chraplewie.
Tekst i zdjęcia: Aleksandra Baranowska
Hufiec Pracy 15-21 w Kościanie
W kościańskim Hufcu Pracy młodzież wraz z kadrą wychowawczą i pośrednikiem pracy obchodzili Światowy Dzień Czekolady.
Ludzie na całym świecie nie odmawiają sobie tej wyjątkowej słodyczy. Uwielbiają ją niemal wszyscy. Mało kto jednak ma świadomość, że czekolada jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa. Zmniejsza zmęczenie, często poprawia nastrój, ale również dodaje energii i łagodzi stres. Niewielka jej dawka dostarcza dziennej dawki magnezu. Niestety, czekolada choć pyszna, zawiera sporo kalorii. Warto mieć to na uwadze, sięgając po kolejną jej kostkę.
Uczestnicy kościańskiej jednostki po wcześniejszej dyskusji przeszli do działania. Mleczną oraz gorzką czekoladę pokruszyli na mniejsze kawałki, a następnie rozpuścili ją w kąpieli wodnej. Kulminacyjnym momentem "świętowania" była degustacja świeżych owoców maczanych w czekoladzie. Aksamitny smak przypadł do gustu każdemu, bez wyjątku. Jednogłośnie stwierdzono, że wystarczy dosłownie kilka minut, aby przygotować prawdziwy przysmak.
Tekst: Monika Dobkowicz
Zdjęcia: Ilona Zaczyk