Hufiec Pracy 15-25 i Młodzieżowym Centrum Kariery w Gostyniu wspólnie z uczestnikami Ochotniczych Hufców Pracy świętowali dzień ciasta.
Uczestnicy Hufca Pracy w Gostyniu w tym dniu dowiedzieli się, z jakich podstawowych składników powstają różne rodzaje ciast – ciasto jogurtowe, truskawkowe, WZ-etka, brzoskwiniowe czy drożdżowe, tortów – bezowy, gruszkowy, czekoladowy, różnego rodzaju ciasteczek oraz mufinek.
Młodzież w tym dniu wzbogaciła się również, o informację, jakich narzędzi potrzebuje cukiernik do stworzenia wymyślnych ciast i tortów, a są to przede wszystkim: rant – do pieczenia biszkoptu, folia rantiowa – służy do łatwiejszego wyciągania tortu, czy nóż do krojenia biszkoptu oraz linijka, oraz rękaw cukierniczy.
Uczestnicy poinformowani zostali również, jakie szkody wyrządza cukier w naszym organizmie, jak za dużo go spożywamy oraz jak ważna jest zdrowa i zbilansowana dieta.
W tym dniu wszystkim życzymy dużo słodkości i zdrowia.
Tekst i zdjęcia: Ewelina Witkowska