Co roku dnia 26 listopada przypada Dzień Ciast. Święto to, staje się coraz bardziej popularne w Polsce. Po raz pierwszy zostało ono obchodzone w Stanach Zjednoczonych i zwano je Cake Day.

Z tej okazji uczestnicy Ośrodka Szkolenia i Wychowania w Próchnowie od początku listopada pod okiem instruktora praktycznej nauki zawodu – Pani Bernadety Jaśkowiak przygotowali słodkie wypieki.

Na samym początku uczestnikom przedstawiono historię pieczenia ciast, zaczynając od epoki neolitu po czasy współczesne. Podczas zajęć omówiono także podstawowe narzędzia cukiernika, jak należy przygotować stanowisko do pracy oraz zostały omówione podstawowe przepisy dotyczące pieczenia ciast, ciasteczek czy rogalików.   

Cukiernictwo w dzisiejszych czasach stało się sztuką robienia słodyczy. Współczesne ciasta obejmują szeroką gamę produktów, bardziej lub mniej znaną młodzieży, dlatego należy poszerzać swoją wiedzę w tym zakresie.

Tekst: Magdalena Konys
Zdjęcia: Izabela Lupa-Ćwirko

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.