• Kontrast strony

Cukinia to powszechnie znane warzywo. Znajduje się ono na liście 20 warzyw najchętniej uprawianych w naszym kraju. Dlaczego warto ją jeść i jakie wartości odżywcze posiada? O tym wszystkim dowiedzieli się uczestnicy Hufca Prac 15-18 w Turku, którzy w ramach "Akcji Lato" wzięli udział w zajęciach kulinarnych, które odbyły się w dniu 3 sierpnia 2023 roku.

Spotkanie rozpoczęło się wymianą informacji na temat spędzania wakacji. Młodzież chętnie dzieliła się przeżyciami, których doświadczyła podczas tegorocznego wypoczynku. Następnie wychowawca prowadzący zajęcia przekazał najważniejsze informacje dotyczące cukinii. Okazało się, że warzywo to pochodzi z Meksyku i uprawiane jest głównie w krajach śródziemnomorskich, jednak coraz częściej można spotkać je również w polskich ogródkach. Ciekawostką okazało się, że pozytywnie wpływa na proces trawienia oraz odkwasza organizm.

Z uwagi na zalety kulinarne oraz szerokie zastosowanie uczestnicy postanowili wyczarować z niej różne pyszności. Młodzież podzieliła się na grupy i drogą losowania wybrali przepisy na cukiniowe dania.

Jedna grupa przygotowywała tarte z cukinii, druga – makaron, a trzecia – omlet. Młodzież z ciekawością oczekiwała na spróbowanie swoich dań, ponieważ do tej pory nie przygotowywała takich potraw. Degustacja okazała się celebracją tych pyszności, które smakowały wyśmienicie.

Zorganizowane zajęcia były dobrą okazją do integracji, promocji zdrowego ożywiania się, jak również możliwością zdobycia ciekawych informacji. Takie przedsięwzięcia umożliwiają rozwijanie swoich umiejętności kulinarnych, a także pokazują jak zagospodarować czas wolny.



                               Tekst i zdjęcia: Ewa Jakubowska

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.