• Kontrast strony

Uczestnicy Młodzieżowego Centrum Kariery OHP w Gołdapi wzięli udział w szkoleniu baristycznym zorganizowanym w ramach inicjatywy własnej przez Centrum Edukacji i Pracy Młodzieży w Olsztynie. Szkolenie przeprowadził licencjonowany barista pan Karol Kraszewski.

Młodzież oprócz poznania historii kawy, jej odmian, warunków uprawy oraz tajników obróbki ziaren miała możliwość praktycznej nauki sztuki parzenia kawy. W trakcie dwudniowego kursu trzynastu uczestników nauczyło się parzyć wyśmienite espresso, cappuccino, caffee creme oraz delikatną latte macchiato. Barista uświadomił młodych ludzi, że sztuka parzenia kawy, to nie tylko jej smak i zapach, ale również estetyka podania. Uczniowie nauczyli się tworzyć niesamowite „printy” mleczne takie jak serduszka oraz kwiatki. Młodzież z ogromnym entuzjazmem uczyła się sekretów przygotowywania wyśmienitej kawy oraz z zaciekawieniem poznawała każdy z jej rodzajów. Jesteśmy pewni, że zdobyta wiedza i doświadczenie ułatwią młodzieży podjęcie pracy wakacyjnej w lokalnych obiektach gastronomicznych.

1_WAMA
1_WAMA
3_WAMA
3_WAMA

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.