• Kontrast strony

Bardzo szybko minął pierwszy tydzień staży u hiszpańskich pracodawców. Uczestnicy OHP z Mrągowa i Olsztyna mieli okazję do zaprezentowania swoich umiejętności zawodowych.

Fryzjerzy nakładali farby, myli, suszyli i modelowali włosy. Jedna z uczestniczek robiła klientce pasemka, inna zaś układała loki i robiła kok. Z kolei sprzedawcy układali i metkowali towar, zakładali alarmy na ubrania, pakowali rzeczy w torby i co najważniejsze – mieli bezpośredni kontakt z kupującym. Dzięki temu, uczestnicy projektu na bieżąco uczą się nowych słów oraz zwrotów, co sprawia, że z każdym dniem komunikacja w języku hiszpańskim jest łatwiejsza. Dla kucharzy, jednym z najbardziej ekscytujących zadań było przygotowanie do spożycia owoców morza. Porcjowali również mięso, porządkowali sale, a także zdarzało się im obsługiwać gości. Młodzi kucharze poznają w Hiszpanii nowe potrawy i przyprawy, dzięki którym dania nabierają wyraźnego smaku i aromatu. Z niektórych doświadczeń kulinarnych z pewnością skorzystają po powrocie do kraju. Opiekunowie stażystów każdego dnia odwiedzają miejsca, w których pracują ich podopieczni. Wszędzie spotykają się z życzliwością i słyszą dobre opinie o młodych pracownikach z Olsztyna i Mrągowa.

Projekt „Inwestycja w przyszłość – Zawodowy Start-Up” realizowany jest ze środków Unii Europejskiej w ramach Programu Erasmus+ sektor Kształcenie i szkolenia zawodowe.

Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Programu Erasmus+ 

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.