• Kontrast strony

Jak parzyć kawę, by nie straciła swojego aromatu? Które ziarna wybrać? Czym jest latte art.? Absolwenci OHP z Elbląga poznali sekrety profesjonalnych baristów.

„Home Barista” – pod takim hasłem obyło się dwudniowe spotkanie absolwentów OHP w Elblągu. Podczas zajęć młodzież poznała historię uprawy kawy, jej gatunki oraz zasady obróbki. Trener Karol Kraszewski zapoznał uczestników z obsługą ekspresu ciśnieniowego, młynkami do kawy, zastawą oraz pozostałymi urządzeniami potrzebnymi do pracy na stanowisku baristy. Omówił też zasadę 4M – czyli przepis na idealne espresso. Ponadto absolwenci poznali tajniki wypalania kawy, ćwiczyli sztukę spieniania mleka oraz uczyli się rozpoznawać smaki i aromaty w kawie. Ciekawym elementem szkolenia była też nauka latte art., czyli rysowania po kawie.

Wspólnie spędzony przy kawie czas był okazją do wspominania czasów szkolnych oraz do podzielenia się „aktualnym życiem” absolwentów. Z pewnością nie będzie to ich ostatnie spotkanie, bo jak sami przyznali, znowu poczuli się grupą.

Przedsięwzięcie zostało zorganizowane przez specjalistów pionu rozwoju zawodowego CEiPM OHP w Elblągu oraz kadrę wychowawczą Hufca Pracy w Elblągu. Część szkoleniowa odbyła się w ramach programu autorskiego pn. „Dzień dobry zaczyna się od kawy”.

1
1
2
2
3
3
4
4

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.