• Kontrast strony

Jak się inspirować to tylko z najlepszymi! Aleksandra Juszkiewicz zwyciężczyni 9 edycji programu Masterchef i autorka książki kulinarnej "Po pierwsze tradycja" oraz Dariusz Baryga, chef kuchni i juror konkursów kulinarnych wprowadzili młodzież OHP z Giżycka w świat mazurskiej kuchni regionalnej.

Podczas warsztatów pn. "Kuchnia regionalna bez tajemnic" młodzież poznała charakterystyczne smaki kuchni mazurskiej, jej historię oraz tradycyjne potrawy. Prowadzący przygotowali uczestnikom degustację przysmaków regionalnych, takich jak: twaróg kozi, ryby wędzone, marynowane gruszki, ryby w occie, rilletess z policzków wołowych z chlebem na zakwasie. Zdradzili też kilka kulinarnych sekretów. Daniem warsztatowym, które przygotowali uczestnicy pod okiem mistrzów, były tradycyjne bliny gryczane z rybą wędzoną i kawiorem.

Spotkanie było ogromną inspiracją dla młodych ludzi do poszukiwania wiedzy na temat kuchni własnego regionu, a także do samorozwoju w wybranym przez siebie zawodzie.

Inicjatywa została zrealizowana przez Młodzieżowe Centrum Kariery, we współpracy z giżyckim Hufcem Pracy oraz Zespołem Szkół Zawodowych nr 1 w Giżycku w ramach programu autorskiego "Młodzieżowe Tygodnie Sukcesu".

Fot. 2_Kuchnia regionalna bez tajemnic
Fot. 2_Kuchnia regionalna bez tajemnic
Fot. 4_ Kuchnia regionalna bez tajemnic
Fot. 4_ Kuchnia regionalna bez tajemnic
Fot. 4_WAMA_ Kuchnia regionalna bez tajemnic
Fot. 4_WAMA_ Kuchnia regionalna bez tajemnic
Fot. 5_ Kuchnia regionalna bez tajemnic
Fot. 5_ Kuchnia regionalna bez tajemnic

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.