• Kontrast strony

Uczestnicy projektu „Inwestycja w przyszłość – drogą do kariery” z Grupy Wychowawczej w Olecku i Ośrodka Szkolenia i Wychowania w Pasłęku odbywają trzytygodniowy staż zawodowy u hiszpańskich pracodawców w malowniczej Ubedzie.

Oprócz codziennej pracy i nauki języka hiszpańskiego młodzież ma okazję poznawać kulturę i codzienne życie w Hiszpanii. W tym tygodniu młodzi ludzie mieli możliwość spróbowania lokalnych przysmaków podczas wieczoru Tapas. Dzięki gościnności właściciela jednej z lokalnych restauracji można było delektować się różnymi tutejszymi przysmakami. Uczniowie kosztowali świetnie przygotowane małże, mięso ze świńskiej nogi Jamon, chorizo (tradycyjna kiełbasa hiszpańska robiona z wieprzowiny przyprawiana wędzoną papryczką chili), oliwki pochodzące z gajów oliwnych tutejszego regionu Jaen oraz lokalne napoje. Stażyści wysłuchali też ciekawostek związanych z przekąskami oraz historii Tapas. Po wieczorze pełnym nowych doświadczeń smakowych i nowej wiedzy stażyści udali się spacerkiem do rezydencji wymieniając się wrażeniami.

Projekt „Inwestycja w przyszłość – drogą do kariery” realizowany jest w ramach projektu „Międzynarodowa mobilność edukacyjna uczniów i absolwentów oraz kadry kształcenia zawodowego” z Europejskiego Funduszu Społecznego.

3_Lokalne_przysmaki-1
3_Lokalne_przysmaki-1

 

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.