• Kontrast strony

Czas ferii zimowych to odpoczynek od ławek szkolnych, książek i sprawdzianów. Jest to czas, który można wykorzystać aktywnie, uprawiając sporty zimowe, nadrabiając spotkania z przyjaciółmi i rodziną lub obejrzeć nowości kinowe. Czas wolny od zajęć szkolnych można wykorzystać też na uzupełnienie swoich umiejętności lub kwalifikacji. I tak też w drugim tygodniu ferii postanowiła zrobić młodzież OHP z Olsztyna.

W Centrum Edukacji i Pracy Młodzieży OHP w Olsztynie odbyło się szkolenie w ramach programu autorskiego pn. „Chcę zostać baristą”. Szkolenie przeznaczone było dla młodzieży chcącej zdobyć podstawową wiedzę z zakresu baristyki. Zawodowy barista przybliżył uczestnikom podstawowe informacje o gatunkach owocu kawowca, uprawach, metodach zbioru i obróbki. Podczas zajęć uczestnicy obserwowali proces przygotowywania espresso oraz tworzenia z niego napojów, takich jak: latte macchiato, cappuccino, flat white czy americano. Następnie samodzielnie przyrządzali różne rodzaje kaw oraz ćwiczyli techniki ich dekorowania. Poza tworzeniem napojów za pomocą ekspresu ciśnieniowego, uczyli się przygotowywania kaw alternatywnymi metodami z wykorzystaniem kawiarki, french press czy chemexa.

Zajęcia umożliwiły zdobycie niezbędnych umiejętności przyrządzania napojów kawowych oraz ich serwowania oraz stanowiły świetne przygotowanie do pracy sezonowej i stałej w kawiarniach.

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.