Uczniowie Ośrodka Szkolenia i Wychowania OHP w Mrągowie, kształcący się w zawodzie kucharz, wzięli udział w szkoleniu „Candy Bar – słodki stół”. Candy Bar to pięknie przystrojone deserowe stoły, pełne babeczek, makaroników, cake pops, biszkoptów, kruszonek, lemoniad, musów, galaretek i deserków, które cieszą zarówno oko, jak i podniebienie.
Podczas kursu, młodzież nauczyła się, jak logistycznie przygotować się do organizacji candy baru. Prowadzący szkolenie zwracali uwagę na planowanie, dbałość o szczegóły, standardy aranżacji stołu w stylu glamour, wybór odpowiednich naczyń, kwiatów, dekoracji słodyczy w wybranej kolorystyce, rodzaje i ilość słodyczy oraz ich koszt. Podkreślali również znaczenie właściwego transportu, gdzie każda słodkość ma swoje przyporządkowane miejsce.
Uczestnicy zdobyli również wiedzę na temat kluczowych elementów umowy o dzieło na candy bar. Szkolenie zakończyło się degustacją przygotowanych słodkości, co było doskonałym podsumowaniem dwudniowych warsztatów.
Dzięki szkoleniu, uczniowie podnieśli swoje kwalifikacje zawodowe i kompetencje miękkie, co zwiększa ich szanse na rynku pracy.
Autor: Ewa Kraszewska –Witalska- specjalista ds. rozwoju zawodowego
Zdjęcia: Piotr Grycuk „Nieznani Sprawcy”- szkoleniowiec