• Kontrast strony

Wizytą w miejscowej piekarni i życzeniami dla piekarzy rozpoczęliśmy Dzień Piekarza, a następnie wspólnie upiekliśmy swojski chleb w internacie.

Zwiedzanie piekarni było okazją do przyjrzenia się, jak powstaje chleb - pokarm, który jest podstawą żywienia człowieka. Mówimy o nim nawet chleb powszedni, czyli taki, który gości u nas na co dzień.

Uczestnicy poznali etapy produkcji chleba od zaczynu do wypieku. W omówieniu procesu i oprowadzeniu po piekarni i cukierni pomagała Weronika i Agnieszka, które są uczennicami klasy pierwszej i pracownikami młodocianymi w zawodzie cukiernik.

W ośrodku zapachniało świeżym chlebem, którym potem częstowali się uczestnicy. Swojski  chlebek smakował wyśmienicie.

IMG-5866.jpg

Autor tekstu i zdjęć- Ewa Doroz

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.