• Kontrast strony

Tradycja jedzenia pączków na słodko pojawiła się w Polsce w XVI wieku. Dawniej przygotowując te słodkie drożdżowe ciastka, do środka niektórych wkładano orzechy i migdały, a osoba, która trafiła akurat na pączek z „niespodzianką” miała cieszyć się szczęściem przez całe życie. Wcześniej za nadzienie służyła słonina, a ciasta nią nadziewane spożywano w Rzymie przy zapustach. O pączkach w swoich dziełach wspominał też Mikołaj Rej „Mnieysi stanowie pieką kreple, więtsi torty”.

Tradycją lat minionych uczestnicy odbywający praktyczną naukę zawodu na warsztatach Ośrodka Szkolenia i Wychowania w Jędrzejowie przyrządzili dla swoich kolegów tradycyjne słodkości. Nowością w tym roku, było przegotowanie przez nich alternatywnych, odchudzonych pączków pieczonych w piekarniku. Oba rodzaje cieszyły się takim samym powodzeniem, bo „gdy w tłusty czwartek człek w jedzeniu pofolguje, łaskawy Pan Bóg grzech obżarstwa daruje”.

 7.jpg

4.jpg

9.jpg

Autor tekstu i zdjęć – Magdalena Suszalska – Świeca

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.