Tegoroczny tłusty czwartek w jednostce 13-1 HP był wyjątkowy. W tym roku kadra hufca wraz z pedagogiem i psychologiem przeprowadziła zajęcia na temat „PĄCZKA”. W klasie I wielozawodowej cukiernicy podali podstawowy przepis na pączki. Następnie został przeczytany skład pączków zakupionych w pobliskim popularnym dyskoncie i porównany z podstawowym przepisem. Szok i niedowierzanie zaznaczyło się na twarzach wielu. Wszyscy doszli do wniosku, że nie ma co się łakomić i kupować pączki w dyskontach, zdrowiej zjeść jednego, ale „prawdziwego”. Niespodziewanie rozgorzała dyskusja nad tym czym są równe alternatywy do popularnego „pączka”. Uczniowie skorzystali z telefonów komórkowych i zaczęły pojawiać się wszelakiego rodzaju pomysły: wegańskie pączki, pieczone w piekarniku, ziemniaczane, serowe pączki lub obwarzanki, pompuchy, itp. Dużym zaskoczeniem okazała się propozycja jednego z przyszłym cukierników, który obiecał na przyszły rok, sporządzić fit pączki. Czekamy na pyszne rezultaty i trzymamy za słowo.
Autor tekstu i zdjęć: Agata Włodarczyk