20 maja na całym świecie obchodzony jest Światowy Dzień Pszczół. Jest to okazja do przypomnienia sobie znaczenia pszczół w środowisku i dla pozyskiwania żywności. To także pretekst do zastanowienia się, co możemy zrobić dla ochrony tych pożytecznych owadów.
Do obchodów tego święta ostrowiecka jednostka OHP zaprosiła klasę wielozawodową z Zespołu Szkół nr 1, oraz Centrum Rozwoju Lokalnego. Znamienitymi gośćmi byli przedstawiciele Rejonowego Koła Pszczelarzy, którzy z ogromnym zaangażowaniem i pasją opowiadali o życiu pszczół, trutniach, robotnicach i królowej matce. Dzięki szklanemu modelowi ula można było podejrzeć życie i pracę tych owadów. Panowie opowiadali o różnych zastosowaniach i produkcji miodu, właściwościach i rodzajach. Słodkim akcentem była degustacja tego słodkiego przysmaku.
Celem zajęć było przedstawienie jednej z rodzajów działalności gospodarczej – formy przedsiębiorstwa społecznego w formie działalności pszczelarskiej. Kierownik działu Edukacji i Organizacji Pozarządowych w CRL p. Ewa Mochul – Zwolińska zachęcała do aktywności poprzez angażowanie młodych ludzi w działalność z pomocą ostrowieckiego Centrum Aktywności Obywatelskiej.
Doradca ostrowieckiej jednostki OHP Lidia Żak przeprowadziła warsztaty związane z odkrywaniem swych umiejętności przedsiębiorczych i psychospołecznych, przydatnych do pracy na własny rachunek.
Przeprowadzone warsztaty to kolejna wspólna inicjatywa Świętokrzyskiej Wojewódzkiej Komendy OHP i Centrum Rozwoju Lokalnego w ramach podpisanej współpracy dotyczącej aktywizacji i rozwoju zawodowego młodzieży.
Autor tekstu: Lidia Żak
Autor zdjęć: Lidia Żak, Aneta Jedlikowska