• Kontrast strony

 20 maja na całym świecie obchodzony jest Światowy Dzień Pszczół. Jest to okazja do przypomnienia sobie znaczenia pszczół w środowisku i dla pozyskiwania żywności. To także pretekst do zastanowienia się, co możemy zrobić dla ochrony tych pożytecznych owadów.

Do obchodów tego święta ostrowiecka jednostka OHP zaprosiła klasę wielozawodową z Zespołu Szkół nr 1, oraz Centrum Rozwoju Lokalnego. Znamienitymi gośćmi byli przedstawiciele Rejonowego Koła Pszczelarzy, którzy z ogromnym zaangażowaniem i pasją opowiadali o życiu pszczół, trutniach, robotnicach i królowej matce. Dzięki szklanemu modelowi ula można było podejrzeć życie i pracę tych owadów. Panowie opowiadali o różnych zastosowaniach i produkcji miodu, właściwościach i rodzajach. Słodkim akcentem była degustacja tego słodkiego przysmaku.

Celem zajęć było przedstawienie jednej z rodzajów działalności gospodarczej – formy przedsiębiorstwa społecznego w formie działalności pszczelarskiej. Kierownik działu Edukacji i Organizacji Pozarządowych w CRL p. Ewa Mochul – Zwolińska zachęcała do aktywności poprzez angażowanie młodych ludzi w działalność z pomocą ostrowieckiego Centrum Aktywności Obywatelskiej.

Doradca ostrowieckiej jednostki OHP Lidia Żak przeprowadziła warsztaty związane z odkrywaniem swych umiejętności przedsiębiorczych i psychospołecznych, przydatnych do pracy na własny rachunek.

Przeprowadzone warsztaty to kolejna wspólna inicjatywa Świętokrzyskiej Wojewódzkiej Komendy OHP i Centrum Rozwoju Lokalnego w ramach podpisanej współpracy dotyczącej aktywizacji i rozwoju zawodowego młodzieży.

20230518_091239.jpg

Autor tekstu: Lidia Żak

Autor zdjęć: Lidia Żak, Aneta Jedlikowska

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.