Praktyka czyni mistrza. Wie o tym każdy z nas. Przekonali się o tym również uczestnicy odbywający praktyczną naukę w zawodzie kucharz na warsztatach szkoleniowych Ośrodka Szkolenia i Wychowania w Jędrzejowie. 17 marca pod czujnym okiem instruktora p. Małgorzaty Chudzik przystąpili do próbnego egzaminu zawodowego potwierdzającego kwalifikacje zawodowe. Młodzież mogła sprawdzić poziom opanowania wiedzy i umiejętności. Część pisemna składała się z 40 pytań a czas wykonania to 60 min. Mimo iż niektóre pytania były zaskakujące, wszyscy gładko przebrnęli przez test. Jeśli były wątpliwości i trudności to jeszcze jest czas na uzupełnienie wiedzy. Część praktyczna polegała na przygotowaniu potrawy „Kotlety z kapustą i mięsem z sosem pomidorowym i dip koperkowy” Rozpoczynając uczestnicy mieli 10 minut na poznanie stanowiska pracy. Przyszli kucharze wykonując zadanie zwracali uwagę na przygotowanie i zachowanie porządku na stanowisku pracy, przebieg procesu technologicznego, umiejętne planowanie czynności, wykonanie zgodnie z recepturą oraz właściwą prezentację przygotowanych potraw. Wszyscy pracowali bardzo skoncentrowani na jak najlepszym wykonaniu zadania. Celem próbnego egzaminu było zmotywowanie do lepszej pracy w przygotowaniu do tego ważnego sprawdzianu.
Autor tekstu – Magdalena Suszalska – Świeca
Autor zdjęć – Bożena Kucybała