• Kontrast strony

Praktyka czyni mistrza. Wie o tym każdy z nas. Przekonali się o tym również uczestnicy odbywający praktyczną naukę w zawodzie kucharz na warsztatach szkoleniowych Ośrodka Szkolenia i Wychowania w Jędrzejowie. 17 marca pod czujnym okiem instruktora p. Małgorzaty Chudzik przystąpili do  próbnego egzaminu zawodowego potwierdzającego kwalifikacje zawodowe. Młodzież mogła sprawdzić poziom opanowania wiedzy i umiejętności. Część pisemna składała się z 40 pytań a czas wykonania to 60 min. Mimo iż niektóre pytania były zaskakujące, wszyscy gładko przebrnęli przez test. Jeśli były wątpliwości i trudności to  jeszcze jest czas na uzupełnienie wiedzy. Część praktyczna polegała  na przygotowaniu potrawy „Kotlety z kapustą i mięsem z sosem pomidorowym i dip koperkowy” Rozpoczynając uczestnicy mieli 10 minut na poznanie stanowiska pracy. Przyszli kucharze wykonując zadanie zwracali uwagę na  przygotowanie i zachowanie porządku na stanowisku pracy, przebieg procesu technologicznego, umiejętne planowanie czynności, wykonanie zgodnie z recepturą oraz  właściwą prezentację przygotowanych potraw. Wszyscy pracowali  bardzo skoncentrowani na jak najlepszym wykonaniu zadania. Celem próbnego egzaminu było zmotywowanie do lepszej pracy w przygotowaniu do tego ważnego  sprawdzianu.

 f.2.jpg

Autor tekstu – Magdalena Suszalska – Świeca

Autor zdjęć – Bożena Kucybała

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.