20 września, opiekunowie młodzieży przebywającej w Sofii - Lucyna Prokop i Ewelina Lewkowicz, dokonały kontroli miejsc praktyk. Podczas monitoringu, sprawdzono dokumentację i dzienniczki praktyk. Wychowawcy rozmawiali z instruktorami naszych stażystów w restauracjach – „Made in blue” oraz „Made in home”. Tutorzy pochwalili naszych wychowanków, podkreślili, że są sumienni i pracowici, wzorowo wykonują wszystkie polecenia, a ich zachowanie jest bardzo dobre. Nasza młodzież poznaje w sofijskich restauracjach tajniki kuchni bułgarskiej, przyprawy, tradycje kulinarne, słynne receptury. Stażyści pracują w dwóch grupach – śniadaniowej i lunchowej. W zależności od pory odbywania praktyk uczniowie poznają specyfikę przygotowywania najbardziej popularnych zestawów śniadaniowych i obiadowych. Tak więc sałatka szopska, tarator, czy pilaw, nie stanowią już dla nich trudności.
Autor tekstu, zdjęć: Ewelina Lewkowicz