W Tłusty Czwartek, święto pączków, w Ośrodku Szkolenia i Wychowania w Starachowicach zorganizowane zostały zajęcia promujące zdrowe odżywianie. Celem zajęć, które przygotowała wychowawca Ewelina Lewkowicz, było wykształcenie u uczestników postaw prozdrowotnych, podniesienie poziomu wiedzy na temat niezdrowego odżywiania, uświadomienie związku pomiędzy żywieniem a występowaniem wielu chorób, a także podkreślenie codziennej roli aktywności fizycznej. Zdrowe potrawy – przystawki z warzyw, strączków i owoców, wykonane podczas warsztatów kulinarnych oraz słodki poczęstunek na tę okoliczność przygotowała klasa II kucharz pod okiem instruktor praktycznej nauki zawodu, pani Marzeny Szymańskiej. Podczas spotkania odbyła się prezentacja dotycząca zasad odżywiania oraz jakości spożywanych produktów. W spotkaniu uczestniczyła kierownik Ośrodka, pani Anna Rosińska. Zajęcia odbyły się w ramach ogólnopolskiej inicjatywy pod hasłem „Czwartek słodki, nie tylko tłusty”.
tekst, zdjęcia – Ewelina Lewkowicz