W 12-29 Ośrodku Szkolenia i Wychowania w Częstochowie odbyła się nietypowa akcja kulinarna. Kucharze zaprezentowali przekąski dla leniwych…
W dniu 17 marca 2022 roku instruktor Małgorzata Kaluga wraz z uczestnikami OSiW przygotowała „Akcję dla leniwych i ospałych – przekąski z ciasta francuskiego”. Na zajęciach praktycznych przyszli kucharze prześcigali się w pomysłach na najsmaczniejszą potrawę.
Celem „Akcji dla leniwych i ospałych” było zachęcenie młodzieży do samodzielnego przygotowywania potraw. Był to także doskonały pretekst do odkrywania nowych przepisów – mówi Małgorzata Kaluga, instruktorka. – Ponadto tak smaczne i proste przekąski można przygotować samodzielnie w domu i bez większego wysiłku.
Przyszli kucharze zaprezentowali swoje kulinarne dzieła. Na stole pojawiły się pyszności w wersji na słono i słodko – były paszteciki nadziewane mięsem i kapustą z grzybami, ślimaki z parówką i serem, ze szpinakiem, rogaliki z serem i makiem, ciastka z morelami… Palce lizać!
Autor tekstu: Beata Marciniak
Autor zdjęć: Kinga Kotuch