W dniu 19.10.2021r zostały przeprowadzone warsztaty kulinarne dla uczestników Hufca Pracy w Żywcu, uczniów klasy III , Branżowej Szkoły I stopnia. Szkolenie było realizowane w Zespole Szkól Ekonomiczno Gastronomicznych w Żywcu w nowoczesnej sali gastronomicznej.
Prowadzący –trener kulinarny , szef kuchni Pan Daniel Jakubiec, przekazał praktyczną wiedzę kulinarną, sprawnie prowadził młodzież przez tajniki sztuki kucharskiej . Uczestnicy według wskazówek gotowali zupę dyniową z dodatkiem mleka kokosowego, której smak został wzmocniony imbirem i sosem chilli. Następnymi daniami były pierogi leniwe w biało czerwonym sosie z białej czekolady i wiśni oraz tortellini z łososiem i serem ricotto. Deser to poezja smaku - mus truskawkowy ozdobiony espumą z białej czekolady, oraz jabłko pod pierzynką z kruszonką . Młodym kucharzom pracowało się bardzo dobrze ponieważ korzystali z nowoczesnego sprzętu pracowni gastronomicznej, oraz wsparcia ze strony szkoły Pani mgr inż. Barbary Słonki- Gibas oraz mgr inż. Jolanty Graczek którym bardzo dziękujemy.
Warsztaty były elementem przygotowania do egzaminu zawodowego Życzymy wszystkim uczestnikom zdobycia kwalifikacji potwierdzających przygotowanie zawodowe w zawodzie kucharz. Bardzo dziękujemy Panu Danielowi Jakubcowi za współprace i profesjonalne przygotowanie szkolenia.
Planujemy następne warsztaty.