• Kontrast strony

W powszechnej opinii wiadomo, że najważniejszym posiłkiem dnia jest śniadanie, ponieważ rozpoczynając dzień  dostarczamy organizmowi energię niezbędną do efektywnego rozpoczęcia dnia. Uczestnicy 12-17 Hufca Pracy w Jaworznie, wzięli udział w konkursie kulinarnym, przeprowadzonym w ramach profilaktyki zdrowotnej. Zadaniem uczestników było przygotowanie zdrowego śniadania  z uwzględnieniem wartości odżywczych, jakości, różnorodności,  produktów, które dostarczą organizmowi pełnowartościowego i energetycznego posiłku na dobry początek dnia. Po przygotowaniu samodzielnie posiłku, uczestnik konkursu miał za zadanie zrobić zdjęcie oraz sporządzić przepis, wykorzystując pomysły z których korzystał do przygotowania pracy konkursowej. Konkurs miał  na celu budowanie świadomości o  wpływie spożywanych produktów na codzienne życie, wspomaganie młodzieży w dokonywaniu dobrych wyborów podczas zakupów spożywczych,  kształtowanie właściwych nawyków żywieniowych w szkole, w domu rodzinnym oraz promowanie zachowań prozdrowotnych. W konkursie wyłoniono trzech zwycięzców; miejsce pierwsze zajęła Julita Smolik, drugie Stanisława Kyrcz, trzecie powędrowało do Dawida Wawrzyniaka. Serdecznie gratulujemy.

2
2
3
3

Tekst: Jolanta Kozłowska

Zdjęcia: Uczestnicy

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.