
W powszechnej opinii wiadomo, że najważniejszym posiłkiem dnia jest śniadanie, ponieważ rozpoczynając dzień dostarczamy organizmowi energię niezbędną do efektywnego rozpoczęcia dnia. Uczestnicy 12-17 Hufca Pracy w Jaworznie, wzięli udział w konkursie kulinarnym, przeprowadzonym w ramach profilaktyki zdrowotnej. Zadaniem uczestników było przygotowanie zdrowego śniadania z uwzględnieniem wartości odżywczych, jakości, różnorodności, produktów, które dostarczą organizmowi pełnowartościowego i energetycznego posiłku na dobry początek dnia. Po przygotowaniu samodzielnie posiłku, uczestnik konkursu miał za zadanie zrobić zdjęcie oraz sporządzić przepis, wykorzystując pomysły z których korzystał do przygotowania pracy konkursowej. Konkurs miał na celu budowanie świadomości o wpływie spożywanych produktów na codzienne życie, wspomaganie młodzieży w dokonywaniu dobrych wyborów podczas zakupów spożywczych, kształtowanie właściwych nawyków żywieniowych w szkole, w domu rodzinnym oraz promowanie zachowań prozdrowotnych. W konkursie wyłoniono trzech zwycięzców; miejsce pierwsze zajęła Julita Smolik, drugie Stanisława Kyrcz, trzecie powędrowało do Dawida Wawrzyniaka. Serdecznie gratulujemy.
Tekst: Jolanta Kozłowska
Zdjęcia: Uczestnicy