Od początku marca br. w rybnickim Hufcu Pracy młodzież i kadra zaangażowali się w realizację innowacyjnego projektu prozdrowotnego – „Dbaj o zdrowie i życie”. Projekt ma również wymiar edukacyjny – dzięki pracy zaangażowana młodzież doskonali swoje umiejętności zawodowe oraz przekazuje cenną wiedzę dotyczącą zasad zdrowego odżywiania pozostałym uczestnikom.
W każdą środę uczestnicy przy współpracy z pracodawcami branży gastronomicznej przygotowują smaczne i zdrowe potrawy, którymi dzielą się ze swoimi kolegami i koleżankami.
Do tej pory nasi przyszli kucharze przygotowali potrawy: pasty z siemienia lnianego i słonecznika, chleb bezglutenowy z płatków owsianych i pestek, pieczywo pszenno – żytnie, wegetariańskie klopsiki
z płatków owsianych i słonecznika, wegański smalec z zielonej soczewicy oraz lody naturalne
z truskawek i bananów.
Autor tekstu: Radosław Bała
Autor zdjęć: Katarzyna Piełka, Katarzyna Dembowy