W dniach 23 i 24 listopada 2021r uczestnicy 12-25 HP Żywiec brali udział w próbnym egzaminie zawodowym,potwierdzającym kwalifikacje w zawodzie kucharz. Młodzież ucząca się w Szkole Branżowej I stopnia ,w Żywcu mogła sprawdzić poziom opanowania wiedzy i umiejętności. Część pisemna składała się z 40 pytań a czas wykonania to 60 min. ,wszyscy gładko przebrnęli przez test. Jeśli były wątpliwości i trudności to jeszcze jest czas na uzupełnienie wiedzy. Część praktyczna polegała na wykonaniu zadania składającego się z ryżu zapiekanego z warzywami, sałatki i deseru - kremu kawowego. Rozpoczynając uczestnicy mieli 10 minut na poznanie stanowiska pracy. Przyszli kucharze wykonując zadanie zwracali uwagę na zachowanie porządku na stanowisku pracy, umiejętne planowanie czynności, wykonanie zgodnie z recepturą, i przygotowanie potrawy do wydania i degustacji.
Wszyscy pracowali bardzo skoncentrowani, na jak najlepszym wykonaniu zadania, dostrzegając malutkie braki w umiejętnościach i posiadanej wiedzy . Celem próbnego egzaminu było zmotywowanie do lepszej pracy w przygotowaniu do tego ważnego sprawdzianu i poznanie miejsca w którym w czerwcu będą zdawali.