flaga Ukrainy
  • Kontrast strony

Konkurs „ Sprawny w zawodzie” to nie tylko rywalizacja, ale też możliwość dokształcenia się i nabycia nowych umiejętności. Najlepsi uczestnicy z jednostek Śląskiej Wojewódzkiej Komendy OHP w Katowicach stanęli w szranki w czterech następujących kategoriach: kucharz, fryzjer, mechanik pojazdów samochodowych oraz wiedzy z BHP.  Przedstawiamy zmagania uczestników w zawodach fryzjer i kucharz.

Konkurs na najlepszą fryzjerkę odbył się w 12-29 Ośrodku Szkolenia i Wychowania w Częstochowie.

Tematem tegorocznej edycji była fryzura z lat 20 i 30. Do zmagań o tytuł najlepszych przystąpiło 10 uczestniczek — adeptek sztuki fryzjerskiej, uczących się w jednostkach opiekuńczo - wychowawczych OHP województwa śląskiego.

Konkurs obejmował dwa etapy : teoretyczny i praktyczny. Część pisemna zawierała test wiedzy z zakresu teorii fryzjerstwa , cześć praktyczna składała się z pracy na główce fryzjerskiej i uczesania fryzury odpowiedniej do tematu przewodniego. Zgodnie z regulaminem każde z zadań było ograniczone czasem. Ocenie podlegały również umiejętności związane z organizacją stanowiska pracy oraz z ogólnym przygotowaniem i wykonaniem fryzury. Uczestniczki reprezentowały bardzo wysoki poziom umiejętności fryzjerskich. Wykazały się kreatywnością i niezwykłą pomysłowością podczas tworzenia swoich niepowtarzalnych fryzur. Na uwagę zasługiwał również sposób ich prezentacji oraz stylizacje modelek — strój i makijaż.

Prezentacja fryzur odbyła się w blasku lampionów i reflektorów, gdzie modelki wprowadzali wychowawcy.

Po prezentacji wszystkich fryzur komisja konkursowa w składzie: przewodniczący Judyta Jagusiak, członek Joanna Kuś oraz Klaudia Fikus ogłosiła wyniki konkursu.

Uroczystego wręczenia nagród dokonali: Waldemar Januszewski, Zastępca Komendanta Wojewódzkiego ŚWK OHP, Halina Konefał, Kierownik 12-29 OSiW w Częstochowie oraz Izabela Laska, Dyrektor ZSTiO.

Pierwsze miejsce zajęta Julia Hyla z Żywca, drugie Natalia Jeż z Częstochowy, trzecie Monika Gromada z Częstochowy. Uczestniczki wykonały przepiękne fryzury oraz dopełniły swoje dzieła makijażem i stylizacją zgodnie z tematem konkursu.

Tegoroczne zmagania konkursowe kucharzy miały miejsce w Ośrodku Szkolenia i Wychowania w Dąbrowie Górniczej.

Do rywalizacji, składającej się z części teoretycznej oraz praktycznej, przystąpiło siedmiu uczestników naszych jednostek z Tychów, Pyskowic, Bielska – Białej, Żywca, Częstochowy oraz Dąbrowy Górniczej.

W części pierwszej konkursu uczestnicy pisali 30-minutowy test jednokrotnego wyboru, składający się z dwudziestu pięciu pytań, by następnie przystąpić do realizacji zadań praktycznych. Na wykonanie zestawów w postaci szaszłyka królewskiego z sosem „tzacykowym”, surówki z selera i ananasa oraz koktajlu truskawkowego młodzi adepci kucharstwa mieli 140 minut. Podczas konkursu jury w składzie: Grażyna Ornat, Urszula Wilk oraz Justyna Szczepańska cały czas wizytowało stanowiska robocze młodych kuchmistrzów oceniając m.in. umiejętność zorganizowania i przygotowania stanowiska roboczego, rozumienia instrukcji, znajomość przepisów BHP oraz jakość, ilość i estetykę wykonanych potraw.

Młodzi kucharze wykazali się fachowością i profesjonalizmem podczas powierzonych im zadań, a wykonane potrawy zachwyciły członków komisji niepowtarzalnymi walorami smakowymi.

Pierwsze miejsce zajęła Małgorzata Dudek z OSiW w Częstochowie, miejsce drugie komisja przyznała Wiolettcie Biziorek z Hufca Pracy w Żywcu, na trzecim miejscu uplasował się Michał Wojtkowiak z dąbrowskiego Ośrodka.

Ponadto jury przyznało wyróżnienia kucharzom - Krzysztofowi Kajdaszowi z tyskiego hufca oraz Szymonowi Czylok z HP w Bielsku – Białej.

Na zakończenie wszyscy laureaci oraz uczestnicy konkursu otrzymali pamiątkowe dyplomy i nagrody rzeczowe wręczone przez Pana Waldemara Januszewskiego, Zastępcę Komendanta Wojewódzkiego Śląskiej WK OHP oraz Panią Ilonę Boba, Kierownika OSiW w Dąbrowie Górniczej.

Autor tekstu: Jolanta Miśkowicz, Elżbieta Marcinkowska

Autor zdjęć: Jolanta Miśkowicz,

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.