Przełom lipca i sierpnia to czas kiedy w lasach beskidzkich dojrzewają borówki .
Jedna z uczestniczek 12-25 Hufca Pracy Żywiec zaprosiła nas do siebie, aby je pozbierać.
Rankiem, 2-go sierpnia, pojechałyśmy do Żabnicy Skałka. Stamtąd pozostało nam już tylko przejść spacerem do przysiółka mieszczącego się na zboczach Romanki.
Po drodze podziwiałyśmy piękne widoki.
Beskid Żywiecki o tej porze roku jest przepiękny! Porobiłyśmy mnóstwo wspaniałych zdjęć, dobrze się bawiąc i spędzając czas na łonie natury.
Gdy dotarłyśmy, naszym oczom ukazały się całe polany porośnięte borowiną. Na każdym krzewie lśniły małe, granatowe kuleczki, które z lubością zbierałyśmy.
Borówki-nie tylko jedzenie.
Podczas zbioru dowiedzieliśmy się sporo o walorach smakowych i zdrowotnych, jakie mają borówki. Jest to owoc, który naprawdę warto włączyć na stałe do codziennej diety.
Dzięki nim zmniejsza się stężenie cukru we krwi, co niezwykle pomaga osobom cierpiącym na hiperglikemię. Niezwykle przydatne są także ich właściwości pomagające w zatruciu pokarmowym.
Najważniejsze jednak jest to, że są smaczne i można z nich zrobić różne pyszności!
Któż nie lubi pierogów z borówkami i jagodzianek?