flaga Ukrainy
  • Kontrast strony

Pszczyński Hufiec Pracy włączył się w obchody  29 Europejskich  Dni Dziedzictwa, które przebiegały pod hasłem „Smaki Dziedzictwa”. Celem tegorocznej edycji EDD było podniesienie  świadomości  dotyczącej dziedzictwa kulinarnego poszczególnych regionów, smaków najbliżej okolicy i rodzinnych tradycji.

 Dla młodzieży była to okazja do poznania szeroko rozumianego dziedzictwa kulinarnego : tradycyjnych produktów regionalnych,  regionalnych przepisów, rodzinnych przysmaków i zwyczajów kulinarnych.  Każdy  z uczestników mógł posmakować   śląskich oblatów, które wypiekane są w Pszczynie według tradycyjnych receptur. Wspólnie odkrywaliśmy jak powstają oblaty, do czego służy presa, oblatnik czy klyszcze.

ob
ob
obl
obl
obla
obla
oblaty
oblaty
oblaty1
oblaty1
oblaty2
oblaty2
oblaty5
oblaty5

Tekst. J. Grygierczyk, zdjęcia M. Pudełko

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.