Gdy nadchodzi koniec jesiennych zbiorów czas ogłosić „Dzień Dyni” ! W 12-33 OSiW w Dąbrowie Górniczej święto to obchodziliśmy w środę 3 listopada. Tego dnia podczas zajęć uczestnicy poznali wielką różnorodność dyń i poznali walory zdrowotne tegoż warzywa. Dowiedzieli się, że dynia jest bardzo zdrowym warzywem, że można z niej przygotować wiele dań tj.: pieczywo, zupę, dżem, ciasto, babeczki, przetwory i soki. Uczestnicy na zajęciach praktycznych bardzo chętnie zaangażowali się w przygotowanie dyniowych przysmaków i tak w tym dniu unosił się zapach w całym ośrodku. Celem przedsięwzięcia było urozmaicenie spożywanych posiłków, odkrywanie nowych smaków oraz pobudzanie wyobraźni uczestników.
Autor notatki: Marzena Działach – Cieślik
Autor zdjęć: Marzena Działach - Cieślik