• Kontrast strony

W Ośrodku Szkolenia i Wychowania OHP w Człuchowie, dnia 23 maja 2024 r. na warsztatach szkoleniowych młodzież ucząca się w zawodzie kucharz przygotowała pod nadzorem pani instruktor Doroty Francik zdrowe przekąski z owoców.

Owoce są bogactwem witamin, składników mineralnych oraz wspomagającego trawienie błonnika. Owoce mają działanie ochronne, mogą przeciwdziałać rozwojowi niektórych chorób, wspomagać leczenie otyłości i spowolnić procesy starzenia się organizmu. Młodzi kucharze przygotowali przekąski między innymi z banana, który zawiera dopaminę pozytywnie wpływającą nie tylko na nastrój, ale również na poprawę pamięci. Jabłko to źródło witaminy C, usprawnia trawienie, wspomaga przemianę materii. W daniu znalazły się również truskawki, które zawierają w 100 g jedynie 28 kcal i oczyszczają nasz organizm z toksycznych związków metabolizmu. Gruszki zawierają potas, dobroczynnie wpływają na naszą skórę, paznokcie i włosy. Pomarańcze to źródło witaminy C, mają pozytywny wpływ na pracę nerek i ciśnienie krwi.

Warsztaty kulinarne przekonały młodzież, że zdrowe odżywianie to podstawowy element stylu życia, który bardzo dobrze wpływa na nasza kondycję fizyczną i psychiczną. Przygotowanie wykwintnych potraw z owoców zachęca do zjedzenia ich z przyjemnością. Wspólna praca nauczyła młodzież dużej staranności, dokładności, poczucia estetyki, a przede wszystkim dostarczyła im ogromnej satysfakcji.

Autor tekstu: Joanna Karepin
Autor zdjęcia: Joanna Karepin

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.