Uczestnicy 11-20 Hufca Pracy w Bytowie, dnia 9 października 2024 roku spotkali się w świetlicy hufca na warsztatach kulinarnych z ziemniakiem w roli głównej. Pomysł na takie spotkanie powstał podczas „wykopków”, w których ostatnio młodzież miała okazje uczestniczyć. Podczas prac polowych dyskutowano o daniach i potrawach jakie można przyrządzić z ziemniaków. Pomysłów było bardzo dużo, gdyż kuchnia polska jest bogata w przepisy z wykorzystaniem tego warzywa, bez którego nie wyobrażamy sobie domowego obiadu czy nawet przekąsek.
Kulinaria łączą się z historią danego regionu i wieloma tradycjami. Młodzież z 11-20 Hufca Pracy zapoznała się z historią dania wywodzącego się z XVII wiecznej Belgii, a które to stało się przysmakiem na całym świecie. Mowa oczywiście o tradycyjnych frytkach, które każdy uwielbia. Wychodząc naprzeciw potrzebom młodzieży postanowiono zaangażować ich do wspólnego przygotowania frytek. Pozwala to rozwijać wiedzę oraz zdobywać nowe umiejętności – gdyż uczestnicy samodzielnie, ale pod czujnym okiem opiekunów obierali, kroili i smażyli frytki.
Takie zajęcia stanowią doskonałą okazję do spędzenia razem czasu i integracji. W ten sposób młodzież uczy się również samodzielności i praktycznego wykorzystania zdobytej wiedzy, jak również ma okazję rozkoszować się daniem, które sami przyrządzili.
Autor tekstu: Bożena Stadnik
Autor zdjęć: Bożena Stadnik