Dnia, 21 listopada nastąpiło oficjalne zakończenie szkolenia cukierniczego, które odbyło się w Łodzierzy.
Zorganizowane zostało dla 6 osób - młodzieży i absolwentów 11-19 Hufca Pracy ze Słupska. Szkolenie przeprowadzone zostało przez Ośrodek Szkolenia Dokształcania i Doskonalenia Kadr KURSOR, przy współpracy Młodzieżowego Centrum Kariery w Słupsku, a miejscem realizacji była miastecka Restauracja MAXIMA. Zajęcia w wymiarze 50 godzin edukacyjnych trwały od 12 do 20 listopada i podzielone były na dwa bloki: teoretyczny i praktyczny. Młodzież uczyła się m.in. oceny i przydatności surowców, przygotowania ich do produkcji, zapobiegania powstawaniu wad i odstępst od normy oraz prowadzenia dokumentacji produkcyjnej. Na zajęciach praktycznych mieszano surowce, przygotowywano różnego rodzaju nadzienia, kremy i masy.
Młodzi ludzie z dużym zaangażowaniem uczestniczyli w zajęciach. Z satysfakcją przyjęli certyfikaty, które są świadectwem doskonalenia posiadanych umiejętności, zdobycia nowych kwalifikacji oraz kompetencji. Dokumenty będą doskonałym atutem w momencie stawiania samodzielnych kroków na rynku pracy.
Autor tekstu: Małgorzata Piekarek
Autor zdjęć: Piotr Wojciechowski