
Młodzież z 11-19 Hufca Pracy w Słupsku aktywnie uczestniczyła w konkursie pod nazwą „Świąteczne wypieki”. Kulinarne potyczki odbyły się w Zespole Szkół Ponadpodstawowych w Łodzierzy.
Rywalizację rozpoczęło sześć dwuosobowych drużyn, których zadaniem było przygotowanie autorskiego przepisu na danie kojarzone z tradycją świąteczną. Dodatkowym atutem było odpowiednie zaprezentowanie smakołyków. Kuchenne zmagania uczestników oraz wykonywanie potraw, zgodnie ze sztuką, nadzorowała kadra nauczycieli, instruktorów. Pomysłowość i zaangażowanie uczestnicy konkursu łączyli z dobrym nastrojem i świąteczną atmosferą. Wypieki obejmowały słodkości, nie zabrakło również dań wytrawnych. Uczniowie przygotowali: gwiazdę makową i własnoręcznie ukształtowane czekoladowe choinki, świąteczne ciasto marchewkowe, tartaletki z kremem czekoladowo-piernikowym, mikołajkowe brownie, torcik w klimacie zimowej nocy, brownie piernikowe i kompot z suszu, ciasto leśny świąteczny pień, figurka z piernika i babeczki nadziewane rybą po grecku.
Komisja konkursowa najwyżej oceniła piernikowy pociąg. Okazała i kolorowa figurka, dumnie prezentowała się w asyście wytrawnych, nadziewanych babeczek. Laureaci otrzymali bony upominkowe ufundowane przez Pomorską Wojewódzką Komendę OHP.
Autor tekstu: Piotr Wojciechowski
Autor zdjęć: Piotr Wojciechowski