• Kontrast strony

W Ośrodku Szkolenia i Wychowania w Człuchowie, dnia 14 maja 2024 r. młodzież ucząca się w zawodzie kucharz przystąpiła do egzaminu próbnego, który miał sprawdzić poziom ich wiedzy oraz nabyte umiejętności praktyczne.

Pierwszym etapem był test teoretyczny na rozwiązanie, którego kucharze mieli jedną godzinę. W dalszej części zapoznali się z wytycznymi dotyczącymi egzaminu praktycznego. Próba ta obejmowała przyrządzenie dwóch dań do wyboru. Pierwszym były pierogi ze szpinakiem i serem typu feta, dipem ogórkowym i surówką z warzyw mieszanych. Drugą alternatywą były kotlety z soczewicy i mięsa, sos szczypiorkowy i surówka z kapusty białej. Po zapoznaniu się z przepisami młodzież pod nadzorem komisji przystąpiła do wykonania zadań. Komisja egzaminacyjna zwracała szczególną uwagę na sposób wykonania poszczególnych zadań, samodzielność i kreatywność, a także ich prezentację i przestrzeganie zasad BHP. Po zakończonym sprawdzianie członkowie komisji omówili przebieg i podsumowali wyniki egzaminu.

Przygotowane przez młodych kucharzy dania pozwoliły przy degustacji stwierdzić, iż młodzież w dobrym stopniu zgłębiła wiedzę kulinarną, którą z powodzeniem będzie wykorzystywać w przyszłej pracy zawodowej.

Autor tekstu: Joanna Karepin
Autor zdjęć: Janusz Wilczek

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.