flaga Ukrainy
  • Kontrast strony

Dnia 12 lutego 2025 r. w Ośrodku Szklenia i Wychowania w Człuchowie, uczestnicy warsztatów szkoleniowych w zawodzie kucharz pod nadzorem pani instruktor Iwony Sommerfeld przygotowali pierogi ala kebab.

Pierogi to jedno z najbardziej znanych i lubianych dań w Polsce. Ich klasyczna wersja z farszem mięsnym, ruskimi czy kapustą i grzybami od lat króluje na polskich stołach. Jednak w ostatnich latach coraz częściej spotykamy się z nowoczesnymi wariacjami na temat tego tradycyjnego dania. Jednym z najciekawszych połączeń jest pieróg ala kebab – idealna propozycja dla tych, którzy lubią eksperymentować w kuchni. W środku znajdziemy soczyste mięso (najczęściej kurczaka lub wołowinę) przyprawione w aromatyczną mieszankę przypraw, takich jak papryka, czosnek, oregano, co nadaje im charakterystyczny, lekko pikantny smak. Dodatkowo farsz często wzbogacany jest o świeże warzywa, takie jak cebula, pomidor, ogórek czy sałata, które idealnie balansują intensywność przypraw. Można je serwować z sosem czosnkowym, keczupem lub ostrym jogurtowym dressingiem, który doskonale dopełnia całość. Takie pierogi są idealne na każdą okazję – od rodzinnych obiadów po imprezy ze znajomymi, w tym przypadku będzie to jedna z przekąsek przygotowanych na imprezę walentynkową na co wskazuję walentynkowa opraw i prezentacja potrawy.

Uczestnicy podczas degustacji jednogłośnie stwierdzili, że jest to danie pełne nowoczesnych i odważnych smaków.

Autor tekstu: Monika Hoppe
Autor zdjęć: Monika Hoppe

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.