
Uczestnicy 11-19 Hufca Pracy w Słupsku wraz z kadrą wybrali się na wspólne robienie i dekorowanie świątecznych pierników. Warsztaty odbywały się w Akademii Kulinarnej Kucharz TOP.
Na samym początku prowadzący przedstawił zasady BHP, po czym poprosił o umycie rąk i założenie fartuchów. Część warsztatowa rozpoczęła się przedstawieniem planu działania, następnie młodzież przystąpiła do pracy zaczynając od umieszczenia składników w misce i ugniatania ciasta. Uczestnicy z zapałem i radością zabrali się za wałkowanie ciasta i wycinanie kształtów. Powstały m.in: choinki, gwiazdki, serduszka, bałwanki i wiele innych. Po upieczeniu pierniczków młodzi ludzie mogli wykazać się kreatywnością; dekorowali je według własnego pomysłu i inwencji twórczej.
Wypieki okazały się prawdziwymi słodkimi dziełami sztuki, które zabrali do domów. Zajęcia miały na celu wtajemniczyć młodzież w poszczególne etapy tworzenia pierników.
Autor tekstu: Klaudia Jabłońska / Wiktoria Burda
Autor zdjęć: Klaudia Jabłońska