flaga Ukrainy
  • Kontrast strony

Uczestnicy 11-19 Hufca Pracy w Słupsku wraz z kadrą wybrali się na wspólne robienie i dekorowanie świątecznych pierników. Warsztaty odbywały się w Akademii Kulinarnej Kucharz TOP.

Na samym początku prowadzący przedstawił zasady BHP, po czym poprosił o umycie rąk i założenie fartuchów. Część warsztatowa rozpoczęła się przedstawieniem planu działania, następnie młodzież przystąpiła do pracy zaczynając od umieszczenia składników w misce i ugniatania ciasta. Uczestnicy z zapałem i radością zabrali się za wałkowanie ciasta i wycinanie kształtów. Powstały m.in: choinki, gwiazdki, serduszka, bałwanki i wiele innych. Po upieczeniu pierniczków młodzi ludzie mogli wykazać się kreatywnością; dekorowali je według własnego pomysłu i inwencji twórczej.

Wypieki okazały się prawdziwymi słodkimi dziełami sztuki, które zabrali do domów. Zajęcia miały na celu wtajemniczyć młodzież w poszczególne etapy tworzenia pierników.

tworzenie_i_dekorowanie_pierniczków_2.jpeg

Autor tekstu: Klaudia Jabłońska / Wiktoria Burda
Autor zdjęć: Klaudia Jabłońska

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.