
W dniu 14 marca w pracowni gastronomicznej Zespołu Szkół Spożywczych i Biznesowych w Jarosławiu odbył się lokalny etap Jubileuszowej Edycji Ogólnopolskiego Konkursu „Sprawny w zawodzie 2025” w kategorii Kucharz. Organizatorem przedsięwzięcia był 9-12 Hufiec Pracy w Jarosławiu we współpracy z dyrekcją i nauczycielem przedmiotów zawodowych. W konkursie udział wzięło 14 uczestników, uczęszczających do trzeciej klasy Branżowej Szkoły I Stopnia nr 2 oraz kształcących się w zawodzie kucharz.
Konkurs składał się z dwóch etapów. Pierwszy miał formę testu pisemnego zawierającego 40 pytań z zakresu technologii gastronomicznej i zasad żywienia. Uczniowie, którzy uzyskali najwyższą liczbę punktów zakwalifikowali się do kolejnego
etapu. Tematem przewodnim części praktycznej było przygotowanie dania – wege „smacznie, zdrowo, kolorowo”. Uczestnicy mieli za zadanie sporządzić kotlety z kaszą gryczaną i pieczarkami, dip koperkowy i surówkę z pomidorów. Po zapoznaniu uczestników z regulaminem, kryteriami oceny i punktacją, adepci sztuki kulinarnej przystąpili do zmagań konkursowych. Czas wykonania zadania wynosił 120 minut. Zmagania i efekty pracy uczestników obserwowała Komisja, która zwracała uwagę na przygotowanie surowców, proporcjonalność elementów dania, prawidłowe zastosowanie technik kulinarnych, walory smakowe i estetyczne, kreatywność, sposób podania oraz higienę pracy. Po zaprezentowaniu swoich dań oraz degustacji potraw, Komisja postanowiła przyznać pierwsze miejsce Natalii Nawłoka, drugie Marlenie Szramik, natomiast trzecie Amelii Mańkiewicz. Na zakończenie konkursu laureaci otrzymali dyplomy oraz atrakcyjne nagrody rzeczowe.
Wszystkim uczestnikom dziękujemy za udział w konkursie, a naszej Natalii życzymy powodzenia podczas eliminacji wojewódzkich.
Autor tekstu i zdjęć: Dorota Czuczkiewicz - Starszy wychowawca 9-12 HP Jarosław