W Zespole Szkół Budowlanych w Brzegu trwa tydzień zdrowia. Z tej okazji kadra z Młodzieżowego Centrum Kariery w Brzegu przy współpracy z wychowawcami z Hufca Pracy zorganizowała warsztaty kulinarne zdrowego żywienia dla uczestników Hufca Pracy w Brzegu.
Żyjemy w czasach, gdzie na całym świecie obserwuje się wzrost występowania nadwagi i otyłości wśród dzieci i młodzieży, którzy mają łatwy dostęp do restauracji typu fast food oraz wysoko przetworzonej żywności. Powoduje ona m. in. pogorszenie samopoczucia, przewlekłe zmęczenie, a także zmniejszoną odporność na stres, dlatego ważne jest, aby uświadamiać społeczeństwo do dbania o własne zdrowie.
Podczas warsztatów na wstępie omówione zostały zasady zdrowego żywienia, pokazano i omówiono piramidę żywieniową oraz jak powinien wyglądać dobrze zbilansowany talerz, czyli ilość warzyw i owoców, ilość zdrowego białka i produktów zbożowych w codziennym spożyciu. Bardzo ważnym elementem zdrowego trybu życia jest odpowiednie nawadnianie się, a także aktywność fizyczna. W praktycznej części spotkania młodzież przygotowała 3 zdrowe posiłki, które w łatwy sposób każdy może przyrządzić samodzielnie w domu. Na początek uczniowie wspólnie zrobili warzywno-owocowe smoothie, w skład którego wchodził szpinak, banany, mango, gruszka i świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy oraz sałatkę warzywną z makaronem i bogatym w źródło białka serem feta. Następnie każdy samodzielnie przygotował tortillę z wybranymi warzywami, kurczakiem i sosem czosnkowym na bazie jogurtu naturalnego. Na koniec wszyscy wspólnie konsumowali przygotowany zdrowy posiłek.
Mamy nadzieję, że młodzież chętniej będzie sama przygotowywać posiłki np. do szkoły i będzie stawiała na zdrowszy wybór produktów.
Aleksandra Partykiewicz, Patrycja Grygiel