
Jesień to czas, kiedy nasz organizm potrzebuje szczególnego wsparcia. Zmienne warunki pogodowe oraz niskie temperatury sprawiają, że jesteśmy bardziej podatni na przeziębienia.
W związku z tym pracownice rozwoju zawodowego z Młodzieżowego Centrum Kariery w Namysłowie przeprowadziły dla uczestników OSiW warsztaty zdrowego odżywiania pod hasłem „Wzmocnij swoją odporność na jesień - pomysł na własny biznes”. Podczas zajęć młodzież odkrywała jak proste zmiany w codziennej diecie mogą pozytywnie wpłynąć na zdrowie, a przy okazji zainspirować do rozwoju własnego biznesu kulinarnego. Podczas zajęć uczestnicy przygotowali soki wzmacniające odporność – na bazie świeżych owoców i warzyw tj. marchew, pomarańcze, grejpfruty, imbir, buraki, seler. Uczestnicy dowiedzieli się też, że duże zawartości witaminy C, antyoksydantów i składników mineralnych w prezentowanych napojach to naturalne wsparcie dla ich organizmu. Po sokach przyszła kolej na sałatki pełne witamin. Kolorowe kompozycje ze szpinaku, sałaty, rukoli, buraków, gruszki, pomidora, ogórka, a także pestek dyni, słonecznika, mieszanki orzechów, nie tylko były zdrowe, ale też niezwykle estetyczne co pokazywało jak ważna jest forma podania w kulinariach. Po zimnych przystawkach przyszła kolej na rozgrzewającą zupę dyniową z imbirem, kurkumą i pieprzem cayenne, to danie podbiło serca uczestników swoim smakiem i prostotą przygotowania. Na warsztatach nie zabrakło również zdrowych deserów. Młodzież przygotowała pudding z nasion chia oraz kulki energetyczne na bazie orzechów i suszonych owoców.
Podczas warsztatów poruszyliśmy temat przedsiębiorczości. Wspólnie zastanawialiśmy się jak zdrowe odżywianie można połączyć z pomysłem na własny biznes. Padły różnorodne rozwiązania. Warsztaty pokazały, iż młodzież ma potencjał i wyobraźnie. Dzięki przygotowaniu własnych potraw, uczestnicy mogli zobaczyć jak łatwo wprowadzić zdrowe produkty do codziennej diety. Co więcej warsztaty zobrazowały naszej młodzieży szansę na niedaleką przyszłość zawodową.
Agnieszka Piotrowicz, Marta Szmitke