
Ile wynosi czas pracy młodocianego pracownika? Czy młodocianego pracownika można zatrudniać w godzinach nadliczbowych? Kto może dokonać konserwacji instalacji elektrycznej w zakładzie pracy? Jaka instytucja sprawuje nadzór i kontrolę nad przestrzeganiem prawa pracy? To tylko niektóre pytania, jakie znalazły się w dzisiejszym teście konkursowym z zakresu bezpieczeństwa i higieny pracy, z którym zmierzyli się uczestnicy konkursu „Bezpieczni w pracy-etap hufcowy”. To już kolejna edycja tego przedsięwzięcia, które wpisało się na stałe w kalendarz cyklicznych imprez w naszej jednostce, a które cieszy się dużym zainteresowaniem wśród młodzieży. 48 uczniów klas I SB kucharz, fryzjer biorących udział w konkursie, stanęło do walki o premiowane miejsca. Co prawda lider był niekwestionowany, II miejsce również, ale o III miejsce konieczna była dogrywka wśród 4 osób, których test miał taką samą liczbę punktów.
Ostatecznie, po teście dogrywkowym udało się wyłonić zdobywcę III miejsca. I tak w tegorocznej edycji konkursu I miejsce zajęła Patrycja Stańczyk( SB kucharz) II miejsce- Daniel Stankiewicz ( SB kucharz), a III miejsce –Evelina Zhyhulska( SB fryzjer). Zwycięzca etapu hufcowego będzie reprezentował grodziską jednostkę w kolejnym – wojewódzkim etapie konkursu. Komisja konkursowa, której przewodniczył wicedyrektor ZSTiL nr 2 w Grodzisku Mazowieckim- p. Marek Kiljański, komendant Hufca Elżbieta Wiśniewska, wychowawca Mariola Chojnacka pogratulowała wyników zwycięzcom i determinacji w walce o III miejsce. W podsumowaniu imprezy wszystkim uczestnikom serdecznie podziękowano za tak liczny udział w konkursie, chęć sprawdzenia swojej wiedzy, ale także zwrócono uwagę że umiejętność wykorzystania jej w praktyce może zminimalizować ryzyko wypadków i zagrożeń. Dodatkowo znajomość kodeksu pracy, praw pracowniczych powoduje, że nowe pokolenie pracowników wchodzi świadomie na rynek pracy. Laureaci konkursu otrzymali pamiątkowe upominki ufundowane przez Mazowiecką Wojewódzką Komendę OHP.