• Kontrast strony

Warsztaty kulinarne dotyczące zdrowego odżywiania to doskonały sposób na poszerzenie wiedzy oraz praktyczną naukę umiejętności przyrządzania smacznych i zdrowych posiłków.

W ramach realizacji programu „Zdrowo zakręceni” w dniu 24 października uczestnicy Ośrodka Szkolenia i Wychowania w Lanckoronie wzięli udział w warsztatach kulinarnych „Czy to co jem wpływa na moje zdrowie”. Uczestnicy przyrządzili burgery oraz frytki, jednak była to zdrowsza wersja tego popularnego przysmaku. Samodzielnie upieki bułeczki z sezamem, mięso drobiowe przygotowali w piecu konwekcyjnym bez tłuszczu, sosy wykonali z lekkiego jogurtu, a ziemniaki zamienili na bataty. Przygotowali także shoty witaminowe na odporność z ananasa, cytryny, imbiru i gruszki. Przygotowanymi przysmakami poczęstowali swoich rówieśników oraz pracowników ośrodka. Młodzież przekonała się, że codzienne wybory żywieniowe mają wpływ na zdrowie i samopoczucie. To, co jemy, dostarcza organizmowi energii i budulca, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania.

 

Fot. 2

Fot. 1, 2 Poczęstunek przygotowanymi specjałami

 

Fot. 3

 

Fot. 4

Fot 3, 4 Uczestnicy w trakcie warsztatów

Tekst i zdjęcia – Kamila Łopata

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.