
W dniu 17 maja w krakowskim Hufcu Pracy (al. Skrzyneckiego) odbyły się warsztaty kulinarne „Zdrowo nie znaczy drogo”, realizowane w ramach programu „Przystanek – ZDROWIE”.
Młodzież w trakcie wydarzenia przygotowała posiłki i przekąski z wykorzystaniem wiedzy o zdrowym żywieniu. Uczestnicy przyrządzili sałatkę z gruszką i orzechami, deserki chia z owocami, carpaccio z buraka oraz owocowe koktajle. Zajęcia okazały się idealną okazją do nauki praktycznych umiejętności z zakresu zdrowego gotowania, planowania posiłków i wybierania odpowiednich produktów, a także poznania sposobów na zbilansowaną dietę i wprowadzanie lepszych nawyków żywieniowych. Nadrzędnym celem programu „Przystanek – ZDROWIE” jest zdobycie wiedzy przez młodych ludzi na jego temat i umiejętności dbania o zdrowie własne i społeczności, w której żyją oraz promowanie zachowań prozdrowotnych.
– Warsztaty pozwoliły mi na poznanie smacznych i zdrowych przepisów, które wykorzystam na co dzień – mówi Ola, uczestniczka II rocznika.
Fot. 1, 2, 3, 4 Młodzież podczas warsztatów kulinarnych
Tekst i zdjęcia – Joanna Belcik