Dnia 21 października nowosądeckie Mobilne Centrum Informacji Zawodowej organizowało wizytę studyjną dla uczestników warsztatów gastronomicznych Ośrodka Szkolenia i Wychowania. Przyszli kucharze, w ramach wycieczki zawodoznawczej zwiedzili Centrum Imprez Okolicznościowych Casablanca s.c. w Niskowej.
Celem wizyty studyjnej, było przedstawienie pracy w branży gastronomicznej w praktyce, u lokalnego pracodawcy. Podczas spotkania, młodzi kucharze usłyszeli parę słów o rodzinnej firmie pana Andrzeja Stawiarskiego, który swoją przygodę w biznesie zaczynał od małego zakładu gastronomicznego. Obecnie wraz z całą rodziną jest właścicielem kilku firm i lokali. Po wstępie Pana Konrada - syna właściciela, młodzież została oprowadzona po Domu Weselnym Casablanka, zarówno po salach balowych jak i zapleczu kuchennym. Tu, Pan Sebastian - szef kuchni podzielił się swoją pasją, opowiadając o konieczności dobrej organizacji pracy i komunikacji między pracownikamiw osiąganiu wspólnego celu.
–To jest zabawa z pasją, którą się albo lubi albo nie – przekazywał młodym kucharzom Szef kuchni.
Pan Sebastian pokazał młodzieży sprzęt najczęściej używany w organizacji dużych imprez. Wizyta studyjna była również okazją dla młodych ludzi do porozmawiania zarówno z pracownikami na temat doskonalenia swoich umiejętności i podnoszenia kwalifikacji oraz ewentualnego podjęcia pracy po zakończeniu edukacji w Firmie. Przyszli kucharze zainteresowani byli również czasem pracy, poziomem wynagrodzenia czy też najczęściej serwowanym menu. Zadowoleni uczestnicy ośrodka gromkimi brawami podziękowali personelowi za podzielenie się doświadczeniem i poświęcony czas. Wizyta studyjna, odbyła się w ramach Ogólnopolskiego Tygodnia Kariery.
Fot. nr 1 Uczestnicy wizyty studyjnej przed Centrum Imprez Okolicznościowych Casablanca s.c. w Niskowej
Fot. 2 Prezentacja części kuchennej Centrum przez Pana Sebastiana - szefa kuchni
Fot. 3 Młodzież OSIW Nowy Sącz w Centrum Imprez Okolicznościowych Casablanca s.c.
Tekst – Elżbieta Chmura
Zdjęcia – Anna Jerzakowska