Fot. 1 Zastępcy Wojewódzkiego Komendanta – Bożena Rążewska oraz Rafał Kmak z komisją konkursową
W piątek, 26 marca w siedzibie Małopolskiej Komendy OHP został rozstrzygnięty Wojewódzki Konkurs na Babkę Wielkanocną, przygotowany przez Małopolską Wojewódzką Komendę OHP. Inicjatywa została zorganizowana przez MWK po raz pierwszy.
Na finał wpłynęło 10 prac (4 w kategorii indywidualnej, 6 w kategorii zespołowej). Dzień wcześniej, 25 marca odbyły się półfinały konkursu 5 subregionów (nowosądeckiego, lanckorońskiego, trzebińskiego, tarnowskiego, krakowskiego), z których wyłoniono laureatów walczących o zwycięstwo w finale w kategorii indywidualnej oraz zespołowej. Baba każdego uczestnika/zespołu wykonana była w ilości 2 sztuk, posiadać miała takie same walory smakowe jak i wizualne. Wypiek wykonany mógł zostać według dowolnego przepisu, który dołączano do babki.
Komisja konkursowa w składzie: Przewodniczący: Piotr Rydz – właściciel firmy produkcyjno-handlowo-usługowej P&R, Ryszard Pagacz - Wicewojewoda Małopolski, Michał Kądziołka - Wicedyrektor Wojewódzkiego Urzędu Pracy, Marek Mosio – Małopolskie Centrum Doskonalenia Nauczycieli dokonała oceny prac, biorąc pod uwagę kreatywność w sporządzeniu dekoracji, opakowania świątecznego oraz walorów wizualnych. Ważnym aspektem był również smak wykonanej babki.
Wybór najlepszych wypieków był wyjątkowo trudny, wszystkie baby zachwycały zarówno wyglądem, jak i smakiem. Ostatecznie I miejsce w kategorii indywidualnej otrzymała Patrycja Lęgieć z Ośrodka Szkolenia i Wychowania z Trzebinii, II miejsce przypadło Katarzynie Nawrockiej z Hufca Pracy w Bochni. W kategorii zespołowej I miejsce otrzymały uczestniczki z Hufca Pracy w Dąbrowie Tarnowskiej – Katarzyna Wróblewska i Anna Pikul, natomiast II miejsce przypadło dla uczestników z Ośrodka Szkolenia i Wychowania w Lanckoronie – Pawła Kudłacika i Dominika Studnickiego.
– Bardzo się cieszę, że konkurs cieszył się tak dużym zainteresowaniem wśród jednostek OHP w Małopolsce. Utwierdza mnie to w przekonaniu, że nie jest to ostatnia edycja rywalizacji o najlepszą babkę wielkanocną – mówi z zadowoleniem Komendant Wojewódzki Jan Hućko. – Cieszy mnie również fakt, iż na wyzwanie, które rzuciłem innym komendom wojewódzkim w aspekcie pracy na najlepszą babkę w Polsce tyle komend wojewódzkich podjęło wyzwanie. Niestety finał zabawy został odwołany z powodu zaostrzającej się sytuacji pandemicznej, ale na to niestety nie mamy wpływu – dodaje komendant Hućko. Warto podkreślić, że pomysł na konkurs na najlepszą wielkanocną babkę jest autorstwa komendanta wojewódzkiego Jana Hućki.
Słowa wdzięczności i serdecznych życzeń podczas finału przekazał Wicewojewoda Małopolski. W tym ciężkim czasie pandemii życzył wszystkim zdrowia, rodzinnego ciepła oraz błogosławionych świąt. Podkreślał również, że ważna jest organizacja takich inicjatyw.
Celem konkursu było przede wszystkim propagowanie podtrzymywania polskich tradycji świątecznych. Ważnym aspektem inicjatywy było rozwijanie zdolności kulinarnych młodzieży oraz zainteresowań cukierniczych. Konkurs za zadanie miał również rozwijanie zdolności manualnych wśród młodzieży.
Partnerami konkursu zostali: LAJKONIK, Cukrownia Ropczyce „CUKIER POLSKI”, Polskie Zakłady Zbożowe w Krakowie S.A, Okręgowa Spółdzielnia Mleczarka Nowy Sącz, Ferma Kuźniar, Spółdzielnia Ogrodnicza Ziemi Sądeckiej.
Wszystkim uczestnikom serdecznie gratulujemy. Dziękujemy za udział, podtrzymanie tradycji i stworzenie świątecznej atmosfery.
Fot. 2 Zastępcy Wojewódzkiego Komendanta – Bożena Rążewska oraz Rafał Kmak z komisją konkursową
Fot. 3,4 Ocena prac przez komisję konkursową
Fot. 5 Przemowa Wicewojewody Małopolski – Ryszarda Pagacza
Fot. 6,7 I miejsce w kategorii indywidualnej
Fot. 8 II miejsce w kategorii indywidualnej
Fot. 9 I miejsce w kategorii zespołowej
Fot. 10 II miejsce w kategorii zespołowej
Fot. 11,12 Babki uczestników
Fot. 13 Partnerzy konkursu