• Kontrast strony

28 maja br. uczestnicy Ośrodka Szkolenia i Wychowania w Nowym Sączu, w ramach jednego z działań programu autorskiego „Dziedzictwo naszych dziadków”, wybrali się do zabytkowej osady młynarskiej w Roztoce-Brzezinach.

Młodzież hufca biorąca udział w realizacji programu autorskiego uczestniczyła w warsztatach tradycyjnego pieczenia chleba w piecu opalanym drewnem, pod okiem instruktora praktycznej nauki zawodu –  Barbary Wąchały-Plata. Uczestnicy zapoznali się z warunkami panującymi w dawnej zagrodzie młynarza, zwiedzając dom młynarza, zabudowania dawnego gospodarstwa rolnego oraz młyn i tartak. Ponadto w trakcie pobytu młodzi ludzie mogli poznać dawne zwyczaje związane z przygotowaniem tradycyjnych potraw, takich jak proziaki czy ziemniaki pieczone bezpośrednio na piecu. Pobyt w osadzie młyńskiej był także okazją do wysłuchania ciekawostek i wspomnień z minionych dawnych lat, stając się oryginalną lekcją historii.

Fot. 1  Młodzież podczas pieczenia proziaków

fot.2

Fot. 2  Przygotowane ciasto chlebowe przed pieczeniem

Zdjęcia i tekst –  Michał Winiarski

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej znajdziesz w Polityce prywatności. Dowiedz się więcej.