28 maja br. uczestnicy Ośrodka Szkolenia i Wychowania w Nowym Sączu, w ramach jednego z działań programu autorskiego „Dziedzictwo naszych dziadków”, wybrali się do zabytkowej osady młynarskiej w Roztoce-Brzezinach.
Młodzież hufca biorąca udział w realizacji programu autorskiego uczestniczyła w warsztatach tradycyjnego pieczenia chleba w piecu opalanym drewnem, pod okiem instruktora praktycznej nauki zawodu – Barbary Wąchały-Plata. Uczestnicy zapoznali się z warunkami panującymi w dawnej zagrodzie młynarza, zwiedzając dom młynarza, zabudowania dawnego gospodarstwa rolnego oraz młyn i tartak. Ponadto w trakcie pobytu młodzi ludzie mogli poznać dawne zwyczaje związane z przygotowaniem tradycyjnych potraw, takich jak proziaki czy ziemniaki pieczone bezpośrednio na piecu. Pobyt w osadzie młyńskiej był także okazją do wysłuchania ciekawostek i wspomnień z minionych dawnych lat, stając się oryginalną lekcją historii.
Fot. 1 Młodzież podczas pieczenia proziaków
Fot. 2 Przygotowane ciasto chlebowe przed pieczeniem
Zdjęcia i tekst – Michał Winiarski