30 marca w Zespole Szkól Przemysłu Spożywczego w Krakowie odbył się uroczysty finał konkursu gastronomicznego „Wielkanoc po krakowsku”.
Wśród zaproszonych gości obecni: byli Małopolska Kurator Oświaty – Barbara Nowak, Pełnomocnik Prezydenta Miasta Krakowa ds. Polityki Senioralnej – Anna Okońska-Walkowicz, prorektor ds. kształcenie Uniwersytetu Rolniczego – dr hab. inż. Andrzej Bogdał, Dyrektor Wydziału Edukacji Urzędu Miasta Krakowa – Anna Domańska, przedstawiciele Zakonu Franciszkanów, pracodawców, Cechu Rzemiosł oraz OHP. Konkurs został przeprowadzony w zawodach kucharz, kelner, cukiernik, piekarz. Młodzi ludzie przygotowali świąteczne wielkanocne potrawy, ciasta, pieczywa jak również prezentowali świąteczną dekorację stołów. Zmagania w tych wszystkich kategoriach oceniało profesjonalne jury.
Uczestnicy krakowskiej jednostki (os. Szkolne) osiągnęli sukcesy w tym konkursie:
I miejsce w kategorii piekarz – Kacper Grochownia
II miejsce w kategorii kelner – Natalia Zasadni
Konkurs nie tylko sprawdzał praktyczne umiejętności uczestników, ale także wprowadził wszystkich w wiosenny, świąteczny klimat.
Fot. 1 Uroczyste otwarcie finału konkursu przez Małopolską Kurator Oświaty Barbarę Nowak
Fot. 2 Kacper Grochownia odbiera nagrodę od Małopolskiej Kurator Oświaty Barbary Nowak
Fot. 3 Natalia Zasadni przy swoim konkursowym nakryciu
Tekst i zdjęcia – Agnieszka Jędrzejek